Alergija na trave: kako prepoznati in zdraviti simptome

Če najhujše simptome alergije na cvetni prah občutite poleti, ste najverjetneje alergični na trave. Alergija na trave je ena bolj pogostih alergij, a težava pri tej alergiji je v tem, da se alergenom le stežka izognete, kar je siceršnja praksa pri drugih alergenih. A vseeno obstaja kar nekaj načinov, kako ublažiti neprijetne simptome in doživeti užitkov polno poletje kljub alergiji na trave. Berite dalje.

alergija na rave se pojavi zgodaj poleti, ko zacvetijo trave
Kaj povzroča alergijo na trave?

Alergijo na trave občutite, ko vdahnete cvetni prah določenih rastlin, na katere ste alergični. Cvetni prah v dihalnih poteh povzroči alergijsko reakcijo, saj vaš imunski sistem napade alergen. Ta napad na alergen je kriv za vse simptome, ki jih občutite. V Sloveniji za alergijo na cvetni prah uporabljamo tudi izraz seneni nahod, ki pa je splošen opis za vse alergije na cvetni prah in ne samo za alergijo na trave.

V katerem obdobju leta se pojavi alergija na trave

Alergija na trave se pojavi takrat, ko cveti večina trav. Pri nas je to v pozni pomladi in poleti. Čeprav cvetnega praha v zraku ne vidite, ga vaše telo zazna in reagira tudi na najmanjše delce.

Na kateri tip trave občutim alergijo?

Če ste alergični na travo, ponavadi simptomov ne občutite samo zaradi ene vrste trave. Na svetu je sicer na stotine različnih tipov trave, a znanih alergenov med njimi je samo peščica. Svetujemo vam, da se seznanite, katere vrste trave se nahajajo v vaši okolici, da boste vedeli, ali je med njimi tudi vaš alergen.

Trave, ki najpogosteje povzročajo alergijske reakcije, so:

 • travniški mačji rep
 • travniška latovka
 • divji sirek
 • sinjezelena bilnica
 • prstasti pesjak
 • navadna pasja trava
 • dišeča boljka
 • trpežna ljulka
 • travniška bilnica
 • volnata medena trava
 • navadni oves
 • visoka pahovka
 • pšenica
 • koruza
 • navadni ječmen
 • divji sirek

Dejstvo je, da so določene alergene trave pogostejše v določenih območjih. Da bi zagotovo vedeli, katera sorta trave vam povzroča težave, je najbolje, da to preverite na alergoloških testih.

Preberite še: Katere so najboljše kapljice za oči

To so najpogostejši simptomi alergije na trave

Alergija na trave se kaže kot pogosto kihanje, izcedek iz nosu, zamašen nos, srbeče in solzne oči, izpuščaji, srbeč nos, oči, ušesa in usta ter otekle oči.

mlada ženska kiha, kar je eden od najpogostejših simptomov alergije na trave

Poleg omenjenih najpogostejših simptomov vas lahko doletijo tudi trije hujši, a nikakor neobičajni simptomi.
Nespečnost – težko se je dobro naspati, če kihate, kašljate, vas boli glava in teče iz nosu. Če imate po drugi strani zamašen nos, težko dihate ponoči, zato se mogoče zgodaj zbujate ali imate težave s tem, da bi zaspali. To lahko zmanjša količino prejetega kisika za vaše telo, kar lahko vpliva tako na vaše psihično kot fizično počutje.
Glavobol – Vnetje in zamašene poti v nosni votlini zaradi alergij pogosto povzročijo glavobole, ki ga občutite zlasti v predelu obraza.
Vneto grlo – Alergeni v zraku, ki jih vdihnete, lahko razdražijo vaše grlo. Če dihate skozi usta, ker imate zamašen nos, lahko dotok zraka izsuši vaše grlo in posledično občutite bolečino. Pogosto so simptomi pekoče grla posebej močni, ko naletite na sveže pokošeno travo, saj v tistem trenutku v vaše grlo pride ogromno travnega alergena.

Kakšen je občutek če imate alergijo na trave?

Če vas muči alergija na trave, je občutek podoben prehladu, saj prav tako kihate, kašljate, vam teče iz nosu, občutite glavobol ter opazite otekline okoli oči. Neredko so vaše oči srbeče, srbi pa vas lahko tudi nos, ušesa in usta. Lahko se zgodi celo, da se vam pojavi izpuščaj.

10 načinov, kako ublažiti simptome, ki jih prinaša alergija na trave

 1. Omejite čas zunaj, ko je v zraku velika količina cvetnega prahu. Vsak dan preverite lokalno napoved o koncentraciji cvetnega prahu. Najdete jo na spletnih straneh Agencije za okolje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje.
 2. Ko je koncentracija cvetnega prahu trav v zraku visoka, načrtujte aktivnosti v notranjosti, kot so kegljanje, muzej ali ogled filma.
 3. Trava okoli vašega doma naj bo vedno pokošena. Če je mogoče, prosite nekoga drugega, da pokosi trato, če pa to ni mogoče, pri košnji nosite masko. Če je vaša trata pokošena, je manj verjetnosti, da bo sprostila cvetni prah. Pred košnjo zaprite vsa okna.
 4. Pred spanjem se vedno oprhajte in umijte lase, da odstranite cvetni prah in ga odstranite iz postelje.
 5. Posteljnino enkrat tedensko operite z detergentom na 90 stopinj.
 6. Zunaj nosite sončna očala in kapo, da vam cvetni prah ne bi zašel v oči in lase.
 7. Ne pozabite na svoje hišne ljubljenčke: šape in kožuh jim obrišite z brisačo, preden jih spustite v dom. Poskrbite, da hišni ljubljenčki ne ležijo na vaši postelji. Nasploh je bolje, da se ne zadržujejo v spalnici.
 8. Svoje čevlje pustite pred pragom in vsaj enkrat na teden posesajte.
 9. Poskrbite za olajšanje z zdravili brez recepta, da boste lahko nemoteno uživali v poletju. Najnovejši antihistaminiki nimajo učinka uspavanja, zato so idealni za lajšanje simptomov, ko je alergija najhujša.

Še več koristnih informacij o samopomoči, ko vas napade alergija na cvetni prah, lahko najdete na povezavi.

če vas muči alergija na trave, pustite po sprehodu čevlje pred vrati

Kako poteka zdravljenje alergije na travo?

Zdravljenje simptomov alergije na trave delimo na snovi, ki povzročijo kratkoročno olajšanje in torej blažijo trenutno simptome, in na zdravljenje, ki nudi bolj dolgoročne učinke.

Fiziološka raztopina za kratkoročno olajšanje

Fiziološka razpršila za nos so na voljo brez recepta. Fiziološka raztopina je v bistvu slana voda, ki jo napršite v nosnici.

Kapljice za oči za kratkoročno olajšanje

Kapljice za oči ali umetne solze lahko za kratek čas preženejo nadležne simptome, kot je srbenje oči in občutek tujka, saj z očesne površine sperejo alergene in tako prinesejo kratko olajšanje. Poskrbite, da nimajo konzervansov, da ne bi po nepotrebnem vnašali konzervanse v oko in oči še dodatno obremenili.

Nosni antihistaminiki za kratkoročno olajšanje

Nosni antihistaminiki so nosni spreji, ki vsebujejo antihistaminike. Antihistaminiki običajno hitro olajšajo simptome. Kot vsa zdravila imajo tudi ti druge možne neželene učinke, zato se jih je treba pred uporabo pogovoriti z alergologom.

Peroralni antihistaminiki za kratkoročno olajšanje

Peroralni antihistaminiki so tablete, ki lahko pomagajo pri simptomih alergije. Pomagajo lahko pri izcedku iz nosu in simptomih kihanja. Vendar običajno ne pomagajo pri zamašenem nosu.

Rešitev pri alergiji na trave na dolgi rok

Če se želite resnično spoprijeti z alergijami na travo, je najbolje, da opravite alergološki test, ki bo potrdil, katero vrsto alergije imate, da boste lahko začeli z zdravljenjem, imenovanim imunoterapija. Pri imunoterapiji se tekom časa v vaše telo vnaša majhne količine alergena na cvetni prah, kar omogoča telesu, da sčasoma razvije toleranco in alergena ne vidi več kot grožnjo.