Ambulantno zdravljenje suhih oči: 9 učinkovitih načinov

Izrazito suhe ali kronično suhe oči so posebej zoprna in utrujajoča težava. Če delate v pisarni in preživite veliko časa za računalnikom, so težave lahko še izrazitejše. V takih primerih boste verjetno potrebovali ambulantno zdravljenje suhih oči.

Predstavljamo vam 9 preverjenih načinov, s katerimi boste hitreje odpravili vzroke težav in dosegli dolgotrajnejše rezultate. A treba se je zavedati, da vse vrste zdravljenja v Sloveniji niso na voljo. V posebej hudih primerih ali ko ste izčrpali že vse možnosti zdravljenja v Sloveniji, vam morda ne preostane drugega kot pogled prek meja naše države. V sosednji Hrvaški so na voljo številne terapije in ugledni strokovnjaki, ki so vam lahko v pomoč. Nekaj spodnjih terapij je na voljo tudi na Hrvaškem, za lažjo komunikacijo  in podrobnejšo razlago smo vključili linke z več informacijami (v hrvaščini za lažjo komunikacijo z očesnimi strokovnjaki).

ambulantno zdravljenje suhih oči pri ženski

Ambulantno zdravljenje suhih oči: najnovejše prakse

V večini primerov lahko simptome suhih oči učinkovito blažite že doma, na primer s toplimi obkladki, prehranskimi dopolnili in ustreznimi kapljicami za oči. Kadar se simptomi ne izboljšajo ali se celo poslabšajo, pa se je priporočljivo odločiti za ambulantno zdravljenje suhih oči

Obstajajo številne možnosti uspešnega lajšanja simptomov suhih oči, ki jih predstavljamo v nadaljevanju.

1. Parna očala

Pri tem tretmaju vam na oči namestijo očala, ki se segrevajo z elektronskim časovnikom. Očala proizvajajo paro, ki oči navlaži.

Bolnikom je ta postopek všeč, saj so očala prozorna in lahko med nošenjem še vedno brskate po telefonu, berete knjigo ali revijo ipd.

Ta grelna očala segrejejo veke in tako zmehčajo pomembna olja v Meibomovih žlezah, da se lažje izločijo v solze. Tretma se pogosto uporablja skupaj z drugimi načini zdravljenja suhih oči, včasih pa tudi samostojno.

2. Piling vek

Pri tem postopku očesni zdravnik s posebnim aparatom z vrtljivo medicinsko gobico nadvse previdno očisti robove vek ter z njih odstrani bakterije in toksine.

To zdravljenje se uporablja samostojno ali v kombinaciji z drugimi tretmaji, primerno pa je tudi za zdravljenje oteklih vek in v primeru težav z zamašenimi Meibomovimi žlezami.

3. Toplotna pulzna masaža

Pred masažo vam v oči vstavijo posebne kapljice, ki nekoliko omrtvijo oko, da je postopek prijetnejši. Nato vam na veke namestijo aplikatorje, ki z gretjem in pulziranjem masirajo Meibomove žleze in omogočijo izločanje nakopičenega olja, ki je žleze zamašilo.

Izkušnje kažejo, da pozitivni učinki te tehnike trajajo od pol do enega leta, stranski učinki pa so minimalni.

4. Masažna terapija z LED-svetlobo

To ambulantno zdravljenje suhih oči je najbolje uporabljati po potrebi in ne redno, še posebej pa koristi tistim, ki zaradi ukrepov proti covidu-19 več ur dnevno nosijo obrazno masko (več o tem si lahko preberete na linku).

Okulist uporabi prenosno napravo, ki hkrati greje in masira veke z uporabo LED-svetlobe in nežnega pritiska. Kombinacija obojega nato sprosti zamašene žleze in blaži simptome suhih oči.

5. Masaža vek s kovinsko grelno blazinico

Ta postopek izvajajo ročno s posebnim aparatom, ki ima na ročki nameščeno kovinsko blazinico za toplotno masažo vek. Ročka je povezana s konzolo, ki omogoča prilagajanje temperature. Taka masaža stopi nakopičena olja v Meibomovih žlezah vek, da se izločijo, razporedijo po očeh in jih navlažijo. Priporoča se več ponovitvenih tretmajev.

6. Zaprtje solzevoda s čepki

Kadar solzne žleze proizvedejo premalo solz, solze odtekajo prehitro ali so slabše kakovosti ter prehitro izhlapijo, postane solzni sloj, ki prekriva površino očesa, pretanek in oči presuhe. Več o pomenu solz za zdravje oči si lahko preberete na linku.

Očesni zdravnik lahko v obnosni luknjici na spodnjem delu vek oz. v spodnja izvodila, skozi katera solze iztekajo v nos in grlo, vstavi silikonske ali kolagenske čepke, da oko solze zadrži dlje časa in ostane navlaženo.

Če so vaše oči suhe zaradi prehitrega izhlapevanja solz, taka zamašitev solzevoda ne bo nujno uspešna. Običajno se zato najprej vstavi začasne kolagenske čepke, ki se raztopijo v tednu dni. Tako ima pacient dovolj časa, da preveri učinkovitost in se, če opazi izboljšanje, odloči za trajnejšo rešitev, s katero se solzevod trajno zapre. Poseg je gotov v par minutah.

7. Terapija z intenzivno pulzno svetlobo

Intenzivna pulzna svetloba je tehnologija s širokim spektrom uporabe. Primerna je za estetske in terapevstske tretmaje (npr. odstranjevanje dlak, fotopomlajevanje, zdravljenje rozacee in drugih kožnih bolezni), v optometriji in oftalmologiji pa se uporablja za zdravljenje suhih oči v primeru disfunkcije Meibomovih žlez. Za uspešno se je izkazala tudi pri zmanjševanju očesnih vnetij.

Pri terapiji z intenzivno pulzno svetlobo stimuliramo Meibomove žleze, in sicer prek stimulacije vegetativnega živčevja, odgovornega za pravilno stimulacijo teh žlez, ki igrajo ključno vlogo pri proizvajanju mastnega dela solznega filma.

Infrardečo svetlobo se na veke usmerja ročno s posebno napravo. Prvemu tretmaju ambulantnega zdravljenja suhih oči običajno sledita še dva, prvi po dveh tednih in drugi po enem mesecu.

Izkušnje kažejo, da je terapija z intenzivno pulzno svetlobo v kombinaciji z drugimi terapijami učinkovita pri pacientih, ki jim standardna terapija ni pomagala, ni pa primerna za tiste, ki so preobčutljivi na sonce ali imajo v neposredni okolici oči pigmentna znamenja.

8. Transplantacija amnijske membrane

Študije so pokazale, da lahko zdravljenje s presaditvijo amnijske membrane učinkovito blaži simptome suhih oči tudi več mesecev po odstranitvi posebnih leč, uporabljenih med posegom.

Poseg se izvede tako, da s pomočjo koščka darovanega amnijskega tkiva ustvarijo lečo, ki jo nato pritrdijo na pacientovo roženico. Celice iz placente imajo veliko regenerativno in zdravilno moč ter pomagajo pri zdravljenju pacientove roženice. Take leče se običajno nosi tri dni.

9. Električni impulzi

Očesni zdravnik v vsako nosnico vstavi majhno sondo, ki dovaja majhne električne impulze do živcev, ki obdajajo notranjost vašega nosu. Električni impulzi stimulirajo živce in sporočajo možganom, da morajo proizvesti več solz.

Ta metoda se uporablja predvsem pri bolnikih, ki trpijo zaradi posebne vrste disfunkcije Meibomovih žlez, znane kot hiposekretorno suho oko. Tovrstno ambulantno zdravljenje suhih oči ni primerno za bolnike s srčnim spodbujevalnikom.

Suhe oči so velika težava sodobnega časa, ki pesti čedalje več ljudi. Na srečo obstaja veliko terapij, ki se jih lahko poslužite in si nekoliko olajšate počutje. V Sloveniji se večina zdravnikov odloča za terapijo z zdravili, vedno pa priporočajo uporabo kapljic za oči ali umetnih solz. Poudariti moramo, da je pri suhih očeh ključno, da uporabljate kapljice za oči (umjetne suze), ki ustrezajo določenim zakonitostim. Preverite, kakšna je najbolj optimalna sestava, da vam bodo oči hvaležne.