GABA in Hialuronska kislina – Koristi in uporaba

GABA in Hialuronska kislina – Koristi in uporaba

Da bi vaše telo naravno proizvajalo GABA, morate imeti zadostne količine glutamina. Ta aminokislina se pretvori v glutaminsko kislino, ki se nato pretvori v GABA. Čeprav se to sliši preprosto, je vse skupaj veliko bolj zapleteno. Da bi ta proces potekal nemoteno, potrebujete različna hranila, ki pomagajo pri pretvorbi: cink, taurin in vitamin B6.

Če se osredotočimo na prehrano, obstajajo živila, ki pomagajo pri tem procesu pretvorbe. Živila, ki vsebujejo veliko predhodnikov GABA, kot so mandlji, banane, skuša, jetra, leča, rjavi riž, špinača in številna druga. Ko telo oskrbimo s potrebnimi surovinami, lahko vzdržujemo stabilnejšo raven te snovi. Dokazano je tudi, da tisti, ki redno vadijo jogo, na ta način povečajo raven gama-aminomaslene kisline.

Obstajajo tudi številni drugi prehranski dodatki, ki lahko pomagajo pri tem procesu. Teanin, ginko biloba in šentjanževka pomagajo povečati raven GABA. Druge možnosti, kot je valerijan (baldrijan), ohranjajo raven GABA, saj preprečujejo njeno razgradnjo.

Prav tako lahko sprejmete ukrepe za zaščito ravni GABA. Kofein na primer običajno znižuje raven GABA. Zato se kofein pogosto jemlje skupaj z L-teaninom (aminokislina). Na ta način uporabniki izkoristijo prednosti kofeina, vendar omejijo njegove neželene učinke. Tudi kronična zasvojenost in zloraba alkohola lahko zmanjšata število razpoložljivih receptorjev GABA.

Koristi in uporaba GABA

Olajša tesnobo
Izboljša spanje
zmanjšuje simptome depresije
lajša simptome PMS
Zmanjšuje vnetja
izboljša koncentracijo pri ADHD
poveča raven rastnega hormona

Lajša anksioznost

Ena od glavnih funkcij GABA je zmanjševanje živčnega vzburjenja, ki je lahko povezano z občutki tesnobe in strahu. Zato ima GABA pomirjujoč učinek in se pogosto uporablja kot naravno zdravilo proti tesnobi. Nekatere anksiozne motnje so celo povezane z zmanjšano ravnjo GABA.

Študija, objavljena v reviji American Journal of Psychiatry, je pokazala, da imajo bolniki s panično motnjo, vrsto anksiozne motnje, za katero so značilni ponavljajoči se napadi panike, zmanjšan odziv GABA. Druga študija z oddelka za psihiatrijo na College of Physicians and Surgeons Univerze Columbia je pokazala, da imajo bolniki s panično motnjo in družinsko anamnezo razpoloženjskih in anksioznih motenj zmanjšano koncentracijo GABA v možganih.

Poleg GABA obstajajo številna druga naravna sredstva za anksioznost, kot so meditacija, eterična olja ali korenina baldrijana, zelišče, ki pomaga povečati raven GABA za zaviranje živčne aktivnosti.

Izboljša spanje

Nespečnost je stanje, za katero so značilne težave s spanjem in ki prizadene približno 30 % odraslih po vsem svetu. GABA ima pomirjujoč, sedativen učinek in lahko z zmanjšanjem živčne vzburjenosti pomaga naravno povzročiti spanec.

V neki študiji iz leta 2015 je bilo ugotovljeno, da je jemanje GABA udeležencem pomagalo hitro zaspati, saj se je čas, potreben za zaspanje, v povprečju skrajšal za pet minut. Poleg tega imajo lahko ljudje z nespečnostjo dejansko nižje ravni GABA. Študija iz leta 2008 v reviji Sleep je pokazala, da imajo bolniki z nespečnostjo 30 % nižjo raven GABA v primerjavi s kontrolno skupino.

Poleg uporabe GABA za spanje lahko vzdrževanje rednega urnika spanja, omejevanje kofeina in jemanje magnezija pomagajo povečati delovanje GABA in spodbujajo boljši spanec.
Zmanjšuje depresijo

Nevrotransmiter GABA naj bi poleg preprečevanja anksioznosti in uravnavanja spanja igral pomembno vlogo tudi pri depresiji. Raziskave so pokazale, da imajo ljudje z depresijo običajno nižjo raven GABA kot ljudje brez depresije.

Raven GABA se lahko poveča tudi po zdravljenju depresije. Študija, ki so jo izvedli na oddelku za psihiatrijo Medicinske fakultete Univerze Yale, je pokazala, da se je pri bolnikih, ki so zaradi depresije opravili elektrokonvulzivno terapijo, raven GABA po zdravljenju povečala. Zaradi antidepresivnega učinka je GABA lahko dobra alternativa tradicionalnemu zdravljenju depresije. Druga naravna sredstva za zdravljenje depresije vključujejo spremembo prehrane, dovolj gibanja in zadostitev potreb po vitaminu D.

Blaži simptome PMS

Predmenstrualni sindrom ali PMS je skupina simptomov, kot so nihanje razpoloženja, utrujenost in želja, ki se pojavijo pri ženskah med ovulacijo in začetkom menstrualnega cikla. Študije kažejo, da se raven GABA z menstruacijo poruši in se lahko med menstrualnim ciklusom zmanjša.

Ta nevrotransmiter lahko pomaga ublažiti simptome PMS. Nekatere študije na primer kažejo, da bi lahko deloval kot naravno sredstvo proti bolečinam, medtem ko druge poročajo, da bi lahko bil vključen v mehanizem nastanka krčev.

Vitex ali rman, vitamin B6 in magnezij so prav tako naravna zdravila za PMS, ki lahko pomagajo uravnovesiti hormone in ublažiti simptome.
Izboljša pozornost pri hiperkinetičnih motnjah

Hialuronska kislina

Zdravi kožo

Prehranska dopolnila, ki vsebujejo hialuronsko kislino, lahko pomagajo povečati vsebnost vlage v koži. Lokalni tretmaji lahko ublažijo rdečico kože in dermatitis, z injekcijami, ki se uporabljajo kot polnilo, pa koža postane bolj čvrsta in napihnjena. Koncentracija hialuronske kisline v koži se naravno poveča, če je ranjena, rano pa je treba zdraviti. Uravnava obseg vnetja in “signalizira” telesu, da ustvari več krvnih žil za prekrvavitev kože. Če jo nanesemo neposredno na rane, dokazano zmanjša velikost rane in ublaži z njo povezane bolečine. Hialuronska kislina ima tudi antibakterijske lastnosti, zato lahko zmanjša tveganje za okužbo, če jo nanesemo neposredno na odprto rano. Uporabna je tudi v boju proti boleznim dlesni, saj podobno kot koža pospešuje celjenje dlesni po operaciji in odpravlja razjede.

Ščiti sklepe

Z mazanjem sklepov je manj verjetno, da se bodo kosti drgnile druga ob drugo, kar povzroča neprijetno bolečino. Prehranska dopolnila, ki vsebujejo hialuronsko kislino, so zato zelo koristna za ljudi, ki trpijo za osteoartritisom, tj. degenerativnimi spremembami v sklepih. Dokazano je, da jemanja 80-200 miligramov dnevno vsaj dva meseca znatno zmanjšajo bolečine v kolenih pri bolnikih z osteoartritisom, zlasti v starostni skupini od 40 do 70 let. Kako hialuronska kislina deluje na sklepe? Za lajšanje bolečin jo lahko vbrizgamo tudi neposredno v sklepe. Nekatere raziskave kažejo, da lahko kombinacija peroralnih prehranskih dopolnil, ki vsebujejo hialuronsko kislino, z injekcijami pomaga povečati analgetični učinek.

Blaži simptome kislega refluksa

Pri refluksu kisline se vsebina želodca vrača v grlo, kar povzroča bolečine in poškodbe sluznice požiralnika. Hialuronska kislina lahko pomaga pomiriti epitelijsko plast požiralnika in pospeši proces njene obnove. Ena od študij in vitro je pokazala, da uporaba mešanice hialuronske kisline in hondroitin sulfata na kislino poškodovano tkivo grla prispeva k hitrejši regeneraciji. Potrjeno je bilo tudi, da je sočasno dajanje mešanice z zdravili za zaviranje kisline (antacidi) zmanjšalo simptome refluksa za 60 odstotkov v primerjavi z antacidi, ki so jih dajali sami. Raziskave na tem področju so še vedno razmeroma nove, zato je potrebnih še več raziskav. Kljub temu so ti rezultati obetavni.

Vlaži oči

Približno eden od sedmih starejših odraslih trpi zaradi simptomov suhih oči, ki so posledica zmanjšane proizvodnje solz. Ker hialuronska kislina odlično veže vlago, se pogosto uporablja za odpravo te težave; obstajajo celo kontaktne leče, ki vsebujejo hialuronsko kislino. Čeprav je dokazano, da nanos neposredno na oko zmanjšuje suhost in izboljšuje splošno zdravje oči, ni jasno, ali imajo peroralni dodatki enak učinek.

Koristi kostem

Dve študiji sta pokazali, da lahko prehranska dopolnila, ki vsebujejo hialuronsko kislino, pomagajo zmanjšati hitrost izgube kostne mase pri podganah, pri katerih se je razvila osteopenija. To je začetna stopnja izgube kostne mase, ki je predhodnica osteoporoze. Poleg tega lahko ti dodatki povečajo aktivnost osteoblastov, ki so odgovorni za tvorbo novega kostnega tkiva. Čeprav njihov učinek na zdravje kosti pri ljudeh še ni bil raziskan, so prve študije, opravljene v epruvetah na živalih, spodbudne.

Obnavlja mehur

Približno 3 do 6 odstotkov žensk trpi zaradi bolezni, imenovane sindrom bolečega mehurja. Ta motnja povzroča bolečine in občutljivost v trebuhu ter močno in pogosto potrebo po uriniranju. Razlogi za to niso znani. Pokazalo se je, da čista hialuronska kislina lajša bolečine, povezane s tem stanjem, če jo s katetrom vbrizgamo neposredno v mehur. Ni povsem jasno, zakaj pomaga lajšati te simptome, vendar raziskovalci domnevajo, da pospešuje obnovo poškodb tkiva mehurja.

Katera hialuronska kislina je najboljša?

Pri nakupu kozmetičnih izdelkov je pomembno, da izberete serume, ki so narejeni iz naravne hialuronske kisline in vitamina C, brez dražečih dodatkov, kot so alkohol, sulfati in parabeni. Preverite tudi, ali je na etiketi izdelka navedena njena molekulska masa. Po podatkih ene od zgodnjih študij lahko hialuronske kisline z nižjo molekulsko maso lažje prodrejo v kožo. V plastični kirurgiji se na primer v ustnice pogosto vbrizgava visokokakovostna hialuronska kislina.

Če želite hialuronsko kislino čim bolje izkoristiti kot sestavino proti staranju, jo uporabljajte v obliki seruma (serum hialuronske kisline) ali kapljic. Nanesite jo na vlažno kožo in nato nanjo nanesite vlažilni izdelek. S tem boste zapečatili vlago. Če se odločimo za kapsule s hialuronsko kislino, moramo paziti tudi na kakovost.

Kolagen ali hialuronska kislina?

Velikokrat se pojavi vprašanje, kaj je boljše: hialuronska kislina ali kolagen? Kolagen in hialuronska kislina sta ključni sestavini, bistveni gradniki zdrave in mladostne kože (pa tudi sklepov). Sta močan duet, katerega sestavine se medsebojno podpirajo, hkrati pa imajo tudi vsaka zase številne prednosti. Kolagen krepi kožo, hialuronska kislina pa jo hrani in vlaži. In kje vse jo najdemo? Vsebujejo jo kite, kosti in hrustanec živalskega izvora, hialuronsko kislino, ki se uporablja kot zdravilo, pa pridobivajo iz petelinjega glavnika. Lahko se proizvaja z bakterijsko fermentacijo, obstaja pa tudi rastlinska različica. V slednjem primeru poteka fermentacija na rastlinskem gojišču.

Ali obstajajo neželeni učinki?

Pri peroralni uporabi je izjemno varen, v zelo redkih primerih lahko povzroči alergijske reakcije. Obstaja tudi nekaj dokazov, da so rakave celice občutljive na hialuronsko kislino, zato lahko jemanje prehranskih dopolnil, ki jo vsebujejo, povzroči hitrejšo rast teh celic. Zato se ljudem, ki trpijo za rakom ali ki so glede na anamnezo uvrščeni v rizično skupino, na splošno svetuje, da se izogibajo jemanju tablet hialuronske kisline in tekoče hialuronske kisline (hialuronska kislina za pitje).