Goji jagode: 7 znanstveno potrjenih dejstev za katere niste slišali

Goji jagode ali po slovensko navadna kustovica, so drobne jagode, ki rastejo na grmu Lycium Barbarum. Na tem grmu, rastejo Goji jagode v grozdih, podobno kot grozdje ali bezeg. Človek jih pozna že tisočletja, saj so pomemben del TKM (tradicionalne kitajske medicine).  Na kitajskem jih največ uporabljajo v dekokcijah – kuhanje zelišč na zelo nizkem ognju ali za pripravo juh. Pri nas pa jih poznamo predvsem kot dodatek smoothie-jem ali drugim krepčilnim mešanicam. V zadnjih letih pa na tržišče prihajajo tudi jagode goji v prahu.

Goji jagode

V zadnjih letih znanstveniki posvečajo precej časa preučevanju zdravstvenih učinkov Goji jagod. Njihovo delovanje naj bi bilo od anti-ageing-a (proti staranju), regulacije sladkorja v krvi pa do podpore imunskim funkcijam.

Goji jagode – Sestava in hranila v njih

Goji jagode vsebujejo vse esencialne aminokisline, tiste, katere telo ne more samo izdelati, prav tako pa vsebuje tudi druge. Navadna kostovica pa vsebuje tudi močen antioksidant Zeaksantin. Vitamini najbolj zastopani v goji jagodah so vitamin A in vitamin C.

Poleg tega vsebujejo goji jagode 21 mineralov v sledovih ter mnogo prehranskih vlaknin. Železa vsebujejo 15 krat več kot špinača. Vsebujejo pa tudi precej kalcija in cinka.

Preberite še: Hujšanje z goji jagodami

Goji jagode: 7 znanstveno potrjenih lastnosti za katere niste slišal

Goji jagode: 7 znanstveno potrjenih lastnosti za katere niste slišal

Ščitijo oči pred staranjem

Zaradi vsebnosti mnogih antioksidantov in predvsem antioksidant Zeaksantin. Ti antioksidanti zmanjšujejo tudi poškodbe vida zaradi:

  • UV svetlobe
  • prostih radikalov
  • oksidativnega stresa (1)

Podpirajo delovanje imunskega sistema

Zaradi velikega števila antioksidantov, se goji jagode uspešno borijo proti prostim radikalom in vnetjem. Visoka vsebnost vitamina A in vitamina C je glavnega pomena za grajenje imunske odpornosti ter preprečevanju obolenj, od prehlada pa vse do rakavih obolenj. (2)

Varujejo pred rakavimi obolenji

Visoka vsebnost antioksidantov skupaj z vitaminom C, Zeaksantinom ter karotenoidi, je odgovorna za boj z rakavimi celicami. Antioksidanti zavirajo rast tumorjev, blažijo vnetja ter pomagajo odstraniti škodljive snovi iz telesa. (3)

Razskave na laboratorijskih miših so pokazale da goji jagode lahko zmanjšajo napredovanje tumorjev in povečajo učinkovitost protirakavih terapij. (4)