Kaj je diastaza rektis in kako jo obvladati?

Diastasis recti je delna ali popolna ločitev rectus abdominis ali “six-pack” mišic, ki se srečajo na srednji črti trebuha. Diastaza rektisa je zelo pogosta med nosečnostjo in po njej. To je zato, ker maternica raztegne trebušne mišice, da se prilagodi vašemu odraščajočemu otroku. Ena študija je pokazala, da do 60% žensk lahko med nosečnostjo ali po porodu doživijo diastazo rektisa.

Vendar stanje ni omejeno na nosečnost. Prizadene lahko vsakogar, vključno z novorojenčki in moškimi . V nekaterih primerih je lahko posledica nepravilnega dvigovanja težkih uteži ali izvajanja pretiranih ali nevarnih vaj za trebuh.

Kakšni so simptomi pri diastazi?

Najpogostejši simptom diastaze rekti je izboklina ali izboklina v želodcu, še posebej, če napnete ali krčite trebušne mišice. Dodatni simptomi vključujejo:

 • bolečine v spodnjem delu hrbta
 • slaba drža
 • zaprtje
 • napihnjenost

Ali se pojavi diastaza med nosečnostjo?

Med nosečnostjo morda ne boste imeli nobenih opaznih simptomov, saj se vaše trebušne mišice ločijo. Toda v drugem ali tretjem trimesečju se lahko na trebuhu pojavi izboklina ali greben. Lahko se pojavi nad in pod popkom. To je morda najbolj opazno, ko poskušate s trebušnimi mišicami vstati, sedeti ali ležati. Lahko se pojavi tudi po carskem rezu. Tukaj žal mni pravila.

Če občutite hude bolečine v trebuhu, hrbtu ali medenici, se takoj posvetujte z zdravnikom.

Ali se diastaza pojavi po porodu?

Po porodu je najbolj opazen simptom izboklina ali “psica” v predelu trebuha. Čeprav niste več noseči, je morda videti, kot da ste še vedno noseči.

Takole se lahko sami preverite, ali imate diastazo rekti po porodu:

 1. Lezite na hrbet, noge upognjene, stopala plosko na tleh.
 2. Ramena rahlo dvignite od tal, z eno roko podprite glavo in poglejte navzdol v trebuh.
 3. Premaknite drugo roko nad in pod popkom ter vzdolž srednjih trebušnih mišic. Preverite, ali lahko v reže med mišicami namestite kakšen prst.
 4. Če čutite vrzel ali ločitev v dolžini enega do dveh prstov, imate verjetno zmeren primer diastaze rektisa. Po nekaj tednih po porodu se bo vrzel začela zmanjševati, ko bodo vaše mišice ponovno pridobile moč.

Vaš zdravnik ali fizioterapevt lahko tudi preveri diastazo rekti z merilnim orodjem, imenovanim kaliper ali ultrazvokom. To jim bo omogočilo natančnejše merjenje. Vaš zdravnik ali fizioterapevt mora oceniti tudi vsako vrzel, ki je večja od dolžine dveh prstov.

Kaj so vzroki za nastanek diastaze?

Prevelik pritisk v notranjosti trebuha povzroči diastazo rektisa. Med nosečnostjo so vaše trebušne mišice in vezivna tkiva raztegnjena iz vaše širi maternice. Pri tem jim pomagata nosečniška hormona relaksin in estrogen. Potiskanje med porodom lahko povzroči tudi diastazo rektisa. Pričakuje se, da bo med nosečnostjo in po njej prišlo do ločitve trebuha.

V preteklosti so kot dejavnike tveganja veljali indeks telesne mase (ITM), povečanje telesne mase med nosečnostjo, teža otroka in starost matere. Toda 2015 niso ugotovili povezave med temi dejavniki in pri nosečnicah je večja ali manjša verjetnost, da bodo izkusile to stanje.

Novorojenčki se včasih rodijo z diastazo rektusov, še posebej, če so prezgodaj rojeni. To je zato, ker njihove trebušne mišice niso v celoti razvite in povezane. Stanje se običajno sčasoma popravi.

Kako se zdravi diastaza rektus?

Večina žensk bo med nosečnostjo doživela ločitev trebuha. To lahko oslabi vaše jedro in povzroči bolečine v hrbtu ali medenici. Morda boste morali nositi avezivo ozTubigrip za podporo čez dan. Pazite tudi na naslednje:

 • Izogibajte se kakršnim koli težkim dvigom ali nadaljnjim obremenitvam trebušnih mišic, dokler ne porodite.
 • Vadite dobro držo.
 • Podprite spodnji del hrbta, ko sedite z brisačo ali blazino, ki je nameščena za vami.
 • Upognite kolena, se prevrnite in se podprite z roko, ko vstajate ali vstajate iz postelje ali vstajate s tal.

Med nosečnostjo lahko še naprej krepite svoje jedro, vendar sledite spremenjenim, nosečnostim varnim vajam za diastazo rektisa.

Pri nekaterih ženskah se lahko diastaza rekti po porodu popravi sama, saj trebušne mišice ponovno pridobijo moč. Če osem tednov po porodu še vedno čutite simptome ali ločitev, vam lahko pomagajo vaje. Vaje lahko izvajate doma ali pa sodelujete s nevrofizioterapevtom, ki vam kasneje lahko koristi tudi pri obravnavi vašega otroka.

Poporodno zdravljenje diastaze rekti običajno vključuje vaje medeničnega dna in globokih trebušnih mišic. Vedno se posvetujte s svojim zdravnikom in pridobite njegovo odobritev, preden začnete z vadbo po porodu. Ko dobite OK, sledite specializirani vadbi za diastazo rekti.

Katerim stvarem se je treba izogibati?

Izogibajte se tradicionalnim škrtanjem, trebušnjakom in deskam po porodu, dokler se vaš trebuh ne zaceli diastaze rekti. Te vaje lahko poslabšajo stanje.

Prav tako se morate izogibati:

 • kakršne koli naporne vaje, pri katerih vaše trebušne mišice izbočijo
 • držite otroka na enem boku, če je boleče
 • dvigovanje ali prenašanje težkih bremen
 • kašljanje brez podpore trebušnih mišic

Ali obstajajo kakšni zapleti?

Diastaza rektisa lahko povzroči naslednje zaplete:

 • ogrožena stabilnost in mobilnost trupa
 • bolečine v hrbtu
 • bolečine v medenici
 • poškodbe vaše drže
 • disfunkcija medeničnega dna
 • kila, v skrajnih primerih

Preprečevanje diastaze rektisa

Pred nosečnostjo vadite krepitev svojega jedra . To mora vključevati vaše medenično dno in poševne mišice. Pomembno je, da pri izvajanju vaj za trebuh vedno uporabljate dobro formo . Izogibajte se kakršni koli vadbi, pri kateri se vaš trebuh izboči ali ki povzroča obremenitev hrbta. Za pomoč prosite certificiranega osebnega trenerja.

Kaj lahko pričakujemo po okrevanju diastaze?

Fizioterapevt, ki je specializiran za poporodno okrevanje, lahko priporoči vaje za izboljšanje simptomov diastaze rekti. Če bolečina zaradi diastaze rektusov ovira vašo sposobnost opravljanja vsakodnevnih dejavnosti, je operacija možnost. Nekatere ženske se za operacijo odločijo tudi iz kozmetičnih razlogov. Pogovorite se s svojim zdravnikom o načrtu zdravljenja, ki bo za vas najboljši.

Kakšne vaje so lahko nevarne in se jim je treba izogibati?

Preskočite kakršno koli gibanje ali vadbo, ki obremenjuje srednjo črto ali povzroči, da se trebuh izboči navzven, kot so trebušnjaki in deske. “Ko se to dejanje ponavlja na silo in pogosto, se lahko stopnja ločitve dejansko poslabša. Upogibi nazaj in drugi gibi iztegovanja hrbtenice so prav tako izključeni, ker povečujejo obremenitev trebušnih tkiv.

Tudi nekateri pristopi k zdravljenju diastaze rektusov so lahko bolj sporni; ti vključujejo uporabo opornice ali trebušnega veziva za izravnavo želodca. Preprosto izvajanje osnovnih vaj za trebušne mišice z zaprto sredinsko črto ni učinkovito. Nobeden od njih ne nosi dalj časa nobene zunanje podporne naprave. Obe ti običajni, a manj učinkoviti metodi ne naučita prečnega trebuha, da pravilno opravi svojo nalogo – stabilizacijo.

Katere vaje so najboljše za diastazo rektusa?

Zelo dobro je kompresija trebuha, nagibe medenice, udarce s prsti, drsenje pete, raztezanje ene noge in mostove z zajemanjem trebuha. Trebuh naj bo vedno potegnjen navznoter, namesto da bi delal kakršen koli gib, ki ga potisne ven (in povzroči izboklino na srednji črti).

Začnemo s poševnimi mišicami kot sredstvom za združevanje ločenih mišic. Samo delo s poševnimi mišicami bo združilo obe trebušni steni.

“Zamislite si svoje trebušne mišice kot steznik, ki sega od kolčnih kosti navzgor do reber, in pomislite na dejanje, ki bi ga naredili za zategovanje steznika: obe roki se vlečeta proti sredini s strani, kot to počnejo poševne mišice.”

Prav tako je pomembno poznati pravilne dihalne tehnike. “Da bi se izognili kompresiji v trebušni votlini, je bistveno, da v trenutkih napora izdihnete.

Kdaj začeti z vadbo pri diastazi?

Kot pri vseh odločitvah po porodu, se posvetujte s svojim zdravnikom o tem, kdaj bo vaše telo morda pripravljeno na režim vadbe . Splošno priporočilo je počakati približno šest tednov po nosečnosti. Mogoče je smiselno razmisliti tudi o kakšni kombinaciji z Bownovo terapijo.

Ko vam zdravnik da zeleno luč in se počutite pripravljeni, se takoj lotite dela. “Pri nekaterih bolnikih z blago diastazo lahko redna vadba v obliki vadbe jedra trebuha izboljša integriteto mišic in zmanjša količino ločevanja.