Kakšni so blagodejni učinki sivke na naše zdravje?

prava sivka

zdravilne lastnosti sivkeZdravilne lastnosti sivke so odvisne predvsem od vsebnosti eteričnih olj in drugih učinkovin. To so predvsem razne smole, saponini, kumarini, glikozidi in še mnoge druge. Posušena sivka ima več zdravilnih učinkovin kot sveža. Bolj ko je rastišče sivke proti severu, manj eteričnih olj in drugih učinkovin vsebuje. Sivka raste na prisojnih območjih, tudi do višine 1500 metrov. Sivka se razmnožuje s semeni, lahko jo sejemo tudi sami na domačem vrtu. Sejemo jo zgodaj spomladi, v dobro propustna, nevtralna do alkalna tla, na sončnem mestu. Blagodejni učinki sivke so zelo razvejani, od zdravilnih do kozmetičnih.

Kakšne so zdravilne lastnosti sivke?

Za lajšanje in preprečevanje zdravstvenih težav, uporabljamo sivko v različnih oblikah: Sivkin čaj, sivkino olje, eterično olje sivke, sivkin med, sivkina kopel, obkladki s sivko, olje za masažo s sivko, sivkina tinktura, sivkin kis, inhalacije s sivko. Pripravki s sivko so varni za uživanje in zunanjo uporabo, razen za nosečnice in  doječe matere. (a)

Kako uporabljamo eterično olje sivke?

Previdni moramo biti tudi pri uporabi eteričnega olja sivke. Eterična olja, ki so naprodaj v trgovinah, pogosto vsebujejo koncentrirano mešanico eteričnega olja, ki ga lahko uporabljamo samo po kapljicah. Eteričnega olja sivke ne smemo uživati. Nanašamo ga lahko na manjše opekline in takoj bomo začutili olajšanje.

Sivkino eterično olje lahko naredimo tudi sami. Dve zvrhani žlici sivkinih cvetov, brez čaše in pecljev, damo v 1 dcl semenskega olja ( olivno olje, dobro sončnično, konopljino olje…), ter dve uri kuhamo nad parno kopeljo. Nato sivko precedimo skozi gosto bombažno krpo. Olje prelijemo v temno stekleničko, ki jo hranimo v hladnem prostoru.

Čajna mešanica za dihala s sivko

Za blaženje težav z dihali, si sami pripravimo čaj, ki ga pijemo po potrebi, do 3 skodelice dnevno. Naredimo mešanico čajne žličke sivkinih cvetov in žličko poprove mete. Prelijemo s skodelico vrele vode, pokrijemo in pustimo stati do 10 minut. Precedimo, dodamo žličko sivkinega medu in popijemo, počasi, po požirkih.