Kapsule GABA in hialuronska kislina

Kapsule GABA

Medsebojno delovanje z drugimi snovmi

Ni znano, da bi GABA medsebojno vplivala na zdravila, živila ali druga zelišča in prehranska dopolnila, vendar če jemljete zdravila za zniževanje krvnega tlaka, bodite pri teh dopolnilih previdni.

O vseh dodatkih, ki jih jemljete, tudi če so “le” naravni, obvezno obvestite svojega zdravnika. Tako lahko zdravnik preveri morebitne neželene učinke ali interakcije z zdravili, hrano ali drugimi zelišči in dodatki.

Kapsule GABA in spanje

Raziskave so pokazale, da ima GABA lahko pomembno vlogo pri kakovosti in dolžini spanja. Uporaba izvlečkov GABA je namreč povezana z izboljšanjem kakovosti spanja, tudi če je v telesu prisoten kofein.

Kapsule GABA in zdravje črevesja

V medicinski literaturi se črevesje pogosto imenuje “drugi možgani”. Med rastjo v maternici se črevesje in možgani dejansko razvijajo iz istega fetalnega tkiva. Zato je tudi smiselno, da na zdravje naših možganov, vključno z delovanjem GABA, vpliva dogajanje v našem črevesju. Skoraj 95 % “srečnega” nevrotransmiterja serotonina se dejansko proizvaja in shranjuje v vašem črevesju! Da, serotonin se nahaja predvsem v želodcu in črevesju. Pomaga nadzorovati gibanje in delovanje črevesja. Poleg tega ima sluznica vašega črevesja tudi lastne receptorje GABA (pomagajo pri prebavljanju hrane in uravnavanju delovanja prebavil s proizvajanjem želodčne kisline).

Vsi vemo, kako pomembno je zdravje našega mikrobioma, če pa potrebujete še več razlogov za gojenje dobrih bakterij, so študije pokazale, da lahko nekateri sevi bakterij sami proizvajajo GABA. Ta nevrotransmiter je še posebej pomemben za ljudi z vnetnimi prebavnimi težavami, saj lahko pomaga uravnavati zaznavanje bolečine pri teh črevesnih težavah. V eni od raziskav so podganam dajali peroralne seve bifidobakterij, pri katerih se je povečalo proizvajanje GABA in zmanjšala bolečina.

Kapsule GABA in delovanje možganov

Ustrezne ravni GABA so potrebne za povečanje možganskega nevrotrofičnega faktorja (BDNF), beljakovine, ki spodbuja npr. rast možganskih celic (pospešuje rast in delovanje nevronov). Pomembno je vzdrževati zdravo raven BDNF, saj je nizka raven te beljakovine povezana s slabšim spominom in stanji, povezanimi z demenco, kot je Alzheimerjeva bolezen.

Receptorji GABA v možganih

Kaj so receptorji GABA?

Receptorji γ-aminomaslene kisline (γ-aminomaslene kisline, GABA) so najštevilčnejši receptorji v možganih. Receptorje GABA delimo na inotropne receptorje GABA A (kloridni kanali) in metabotropne receptorje GABA B.

Receptorji GABA so zaviralni in nanje delujejo na primer alkohol ali uspavalne tablete. Sama γ-aminomaslena kislina (GABA) se včasih prodaja kot prehransko dopolnilo za lažje spanje. Vendar takšen učinek pri peroralnem dajanju tega nevrotransmiterja ni bil nikoli dokazan. Možganske celice same skrbijo za optimalno oskrbo z GABA za namene signalizacije. Ne smemo se pustiti zapeljati, da bi GABA obravnavali kot neke vrste endogeni hipnotik, ki ga je mogoče dajati tudi peroralno.

Večina nevronov v možganih deluje tako, da izkazuje spontano aktivnost, ki jo prek receptorjev GABA nenehno zavira delovanje γ-aminomaslene kisline. Večje zaviranje nekaterih nevronov lahko povzroči aktivacijo drugih.

Alkohol in receptorji GABA

Večji del prejšnjega stoletja je bila nevroznanost negotova glede tega, kako alkohol dejansko povzroča pijanost. V osnovni šoli nam je učiteljica biologije povedala, da etanol deluje tako, da se raztopi v maščobah lipidne membrane celic in spremeni njeno prepustnost. Toda od takrat je postalo jasno, da majhna molekula etanola vpliva na precejšnje število specifičnih živčnih receptorjev in da je med njimi količinsko najpomembnejša vezava etanola na receptorje GABA A.

Več kot le hidracija! Hialuronska kislina dviguje učinkovitost preprečevanja staranja na višjo raven!

Zakaj je vlažilna hialuronska kislina tudi darilo pri negi kože proti staranju?
Hialuronska kislina, skrivnost hidrirane in napihnjene kože. Najučinkovitejša vlažilna dermatološka aktivna sestavina. Sestavina, ki preprosto deluje. Nove tehnologije za absorpcijo v kožo pomnožijo njene učinke. Inovacije v tretmajih in inovacije v formulaciji še povečajo učinke pri zapolnjevanju drobnih gubic. Od mikroigel koncentrirane hialuronske kisline za difuzijo v globlje plasti kože do več oblik hialuronske kisline v kombinaciji za večjo učinkovitost – dobrodošli v novi generaciji hialuronske kisline.

Za začetek, kaj morate vedeti o hialuronski kislini

– Hialuronska kislina ne deluje sama po sebi
Pravzaprav gre za molekulo sladkorja (glikozaminoglikan), ki zaradi svoje specifične strukture privlači vodo in hidrira. 1000-kratnik svoje teže. Toliko vode lahko veže hialuronska kislina.
– Hialuronsko kislino morate dopolnjevati vsak dan
Telo v povprečju vsebuje 15 gramov hialuronske kisline. Tretjina se vsak dan razgradi, da bi naredila prostor za nove zaloge. Hialuronska kislina v koži hitro razpade v epidermisu med obnovo celic, kar pomeni, da je njen življenjski cikel v koži krajši od enega dneva. Čeprav telo vsak dan proizvede 3 grame nove hialuronske kisline, njena proizvodnja s starostjo upada.
– Formulacije nove generacije vsebujejo tako nizkomolekularne kot visokomolekularne oblike hialuronske kisline.

Nove formulacije s hialuronsko kislino, ki združujejo več oblik hialuronske kisline, daleč presegajo vlaženje in koži zagotavljajo 360-stopinjske koristi. Pripravki Liftactiv vsebujejo obe obliki hialuronske kisline, ki koži prinašata največje koristi.

Hialuronska kislina z visoko molekulsko maso lahko podvoji količino hidratacije v roženi plasti kože, s čimer podpira funkcijo kožne pregrade in preprečuje vnetja kože. Čista hialuronska kislina z nizko molekulsko maso pa je ključ do mladostne kože, saj zagotavlja intenzivno vlaženje kože in je znana kot sredstvo proti znakom staranja.
Koktajl hialuronske kisline, ki daje koži več

Kombinacija nizkomolekularne in visokomolekularne hialuronske kisline skupaj z drugimi sestavinami lahko natančno cilja na hialuronsko kislino, ki naravno nastaja v koži. Testi so pokazali, da redno dopolnjevanje hialuronske kisline v kožo polepša polt, zmanjša drobne linije in pomaga zgladiti globlje gube. Koža je zaradi hialuronske kisline tudi mehkejša.
Zaradi dokazanih učinkov hialuronske kisline na proces staranja je čas, da to sestavino vključite v svojo redno dnevno rutino.