Lchf omaka s pehtranom


lchf omakaLchf omaka s pehtranom nekoliko spominja na holandsko omako in vsebuje veliko maščob, ter malo ogljikovih hidratov. To je tudi namen lch prehranjevanja, ki ima v svojih receptih minimalno količino ogljikovih hidratov in veliko maščobe. Za pripravo dve porcij omake, bomo porabili 15 minut.

Z eno porcijo omake bomo zaužili 1,3 grame ogljikovih hidratov, 0,1 gram vlaknin, 1,8 grama beljakovin in 26,7 grama maščob. naše telo bo sprejelo 250 kcal, razmerje makrohranil pa je naslednje: 2% ogljikovih hidratov, 3% beljakovin in 95% maščob. 

Lchf omake

Lchf omaka s pehtranom in belim vinskim kisom

Za pripravo lchf omake, ki jo lahko uporabimo skoraj pri vseh lchf jedeh, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 60 gramov masla
  • 1 majhno šalotko
  • 1 žlica svežega pehtrana
  • 30 ml belega vinskega kisa
  • 1 žlica vode
  • 1 rumenjak
  • 1 žlica svežega limoninega soka
  • 1/2 žličke dijonske gorčice
  • sol in poper

Najprej pripravimo maslo, ki ga razpustimo, naj bo toplo vendar ne vroče. Damo ga na stran in damo medtem v kozico drobno narezano šalotko, polovico nasekljanega pehtrana, bel vinski kis in malo vode. Na zmernem ognju kuhamo približno tri minute, dokler ne ostane samo za dve žlici tekočine. Precedimo in zavržemo trde sestavine in počakamo, da se tekočina nekoliko ohladi.

V večjo kozico vlijemo 250 ml tople vode in zavremo. V skledi, ki je odporna na ogenj, zmešamo rumenjak in limonin sok, na koncu dodamo dijonsko gorčico. V kozico dodamo še ohlajeno tekočino s kisom in pehtranom, ter jo postavimo nad vodno kopel. Pri vodni kopeli, se dno kozice ne sme dotikati vroče vode. Ves čas mešamo, da se omaka prične zgoščevati, šele nato počasi dolijemo razpuščeno maslo. Maslo prilivamo ob stalnem mešanju in omaka bo postala gosta in kremasta. Če nastane pregosta omaka, dodamo malo vode. (1)

Na koncu dodamo še preostali pehtran, ter po okusu začinimo s soljo in poprom. Omako s pehtranom lahko postrežemo še toplo, ali pa v roku ene ure, ko je še vedno malo topla. Omake nikoli ne pogrevamo, saj se bodo sestavine ločile in ne bo več okusna.

Preverite še dodatne ideje kaj skuhati za kosilo, ko smo na dieti.

Oglejte si tudi, katera zelišča še lahko uporabimo pri pripravi lchf omak: