Pasti sončne elektrarne


Obnovljivi viri energije, med njimi tudi sonce, prinašajo številne prednosti – neodvisnosti od dogajanja na trgu energentov, okolju prijazno ravnanje, prihranke. Samooskrba s pomočjo izkoriščanja obnovljivih virov energije je korak v pravo smer. A kot pri vsaki investiciji naletimo na kakšno oviro, se tudi pri energetski prenovi zagotovo soočimo s nekaterimi zagatami. Preverite, kakšne so pasti sončne elektrarne in kako jih preseči.

Vsak dom si želi sončno elektrarno

Sončne elektrarne niso le modna muha, temveč postajajo pomembna rešitev do dolgoročne energetske neodvisnosti. Leto 2021 je bilo po številu na novo nameščenih elektrarn rekordno, ne zgolj zaradi eksponentne rasti cen električne energije na mednarodnih trgih energentov, temveč tudi zaradi vedno večje okoljske ozaveščenosti, tehnološkega napredka in stroškovne učinkovitosti, ki jih nudijo.

Je streha dovolj osončena?

V Sloveniji je stopnja osončenosti visoka in enakomerno razporejena, zato imamo dobre pogoje za izkoristek sončne energije. Nekatere regije se lahko pohvalijo z več sonca, a načeloma velja, da so vse regije ustrezne za postavitev sončne elektrarne. Lahko rečemo, da je za postavitev sončne elektrarne v naši »deželi na sončni strani Alp« primerna tako rekoč vsaka streha.

Ključ do učinkovitega energije sonca je namreč pravilno dimenzioniranje. V fazi načrtovanja in izgradnje sončne elektrarne je potrebno upoštevati vse dejavnike (naklon objekta, usmerjenost, velikost in stanje strehe, mikrolokacija, osončenje, ovire) in na podlagi tega zbrati čim bolj točne vhodne podatke. Tako bo izkoristek optimalen.

Soncna elektrarna na moderni hisi

Ali je dom primeren za sončno elektrarno? Preverite sami!

Da bi preverili, ali je vaša streha primerna za postavitev sončne elektrarne, ni potrebno kontaktirati ponudnika. Informacijo lahko pridobite z aplikacijo, ki omogoča simulacijo delovanja in izračun velikosti sončne elektrarne glede na orientacijo naklon in mikrolokacijo objekta. Prenesite aplikacijo, vstavite parametre in preverite, kakšno sončno elektrarno potrebujete, da boste postali samooskrbni.

Oseba v roki drzi mobilni telefon in upravlja z aplikacijo za soncno elektrarno

Kaj, če na strehi ni dovolj prostora?

Sončno elektrarno največkrat lociramo na streho objekta. A strešnih površin marsikdo nima na voljo dovolj, zato se bo trend montaže solarnih panelov v prihodnje zagotovo spremenil. Že sedaj je vse več zanimanja za solarne nadstreške in druge rešitve, kot so sončna elektrarna na fasadi ali ograji.

Solarni nadstrešek je odlična alternativa, ki prinaša številne prednosti. Ne le, da nudi zaščito vozilom pred vročim soncem, točo ali snegom, takšna sončna elektrarna lahko ustvari dovolj energije za samooskrbo gospodinjstva.

Osebni avtomobil pod solarnim nadstreskom

Previdno pri izbiri komponent

Na učinkovitost delovanja in donosnost sončne elektrarne neposredno vpliva tudi kakovost solarnih panelov, ki so ključni gradnik sistema. Do razlik pride v količini pretvorjenega obsevanja v električno energijo, ki je odvisna od kakovosti celic panela ter stekla in folije med celicami. Zato se je potrebno prepričati, ali izbrani ponudnik sodeluje s preverjenimi dobavitelji. Vršno moč in lastnosti vsakega modula je možno preveriti na deklaraciji.

full black edition kioto solar soncni panel

Premium serija fotovoltaičnih panelov Full Black Edition avstrijskega proizvajalca Kioto Solar

Draga naložba, a ne na dolgi rok

Se sprašujete, ali je sončna elektrarna za vaše gospodinjstvo prevelik finančni zalogaj? Zagotovo drži, da je začetni finančni vložek na prvi pogled visok. A potrebno je upoštevati dolgoročno donosnost. Sončna elektrarna predstavlja lasten vir električne energije, ki ustvarja več letne prihranke. Če upoštevamo, da se investicija povrne v 6-8 letih in da je življenjska doba sončne elektrarne tudi do 30 let, pomeni, da bo prihranke prinašala več kot dve desetletji. Namesto mesečne položnice za elektriko, raje rezervirajte počitnice ali kupite nov avto. Ne sliši se slabo, kajne?

Previdno pri izbiri ponudnika

Cena ne sme biti ključni dejavnik, ko se odločite za energetskega partnerja, ki mu boste zaupali načrtovanje in postavitev sončne elektrarne. Izvedbo sončne elektrarne zaupajte zanesljivemu energetskemu partnerju, ki ima izkušnje in znanje. Ustrezno se informirajte, preverite poreklo vgrajene opreme, reference in bonitetno oceno podjetja, ne pozabite pa tudi na poprodajne storitve servisne asistence.

Soncni paneli na strehi in verandi hise

V podjetju Enertec, Moja elektrarna ljudi navdušujejo za energetsko neodvisnost in izrabo sončne energije. Nudijo izvedbo na ključ; po ogledu na lokaciji preverijo možnosti, naredijo izračune in poiščejo najustreznejšo rešitev izrabe sončne energije glede na dane pogoje. Izrišejo načrte, uredijo potrebno dokumentacijo in namestijo sončno elektrarno. Prav tako imajo lastno servisno ekipo, ki poskrbi za redno vzdrževanje in dolgoročno zasegljivost delovanja sistema.

ENERTEC – izberite sončno elektrarno in postanite del sončne prihodnost.