Psihologija v SEO

Psihologija v SEO področju igra veliko vlogo. To je zato, ker so v spletnih straneh najbolj pomembne stranke.

Psihologijo uporabljamo:

  • Da dobimo stranke na svojo spletno stran,
  • Da stranke dovolj dolgo zadržimo na svoji spletni strani ter
  • Da stranke prepričamo, da nekaj kupijo.

Ampak da vse to naredimo, ne rabimo doktorirati iz psihologije, saj so vsi uspešni avtorji spletnih strani morali skozi isto skušnjavo.

Na svoji poti so ti ljudje za tiste, ki jim sledijo naredili nekaj formul. Te formule nam bodo drastično pomagale pri našem potovanju skozi psihologijo na spletnih straneh.

Uporaba spletnih strani kot vir SEO trikov na primeru Seo-Praktik.si

Veliko psiholoških trikov lahko nademo tudi na profesionalnih spletnih straneh namenjeni spletni optimizaciji. Ena izmed takšnih spletnih strani je Seo-Praktik.si optimizacija spletnih strani, kjer lahko najdemo ogromno spletnih člankov s katerimi si lahko pomagamo pri svoji optimizaciji.

psihologija v seo

AIDA formula na primeru Varcevanje-Energije.si

Formula, ki jo bomo za začetno SEO psihologijo spoznali je AIDA formula. To je formula, ki nam pomaga pri uvodu v članek. AIDA je namreč kratica za:

  • Attention,
  • Interest,
  • Desire in
  • Action.

AIDA formula je zelo razširjena po veliko spletnih straneh. Na nekaterih je bolj očitna medtem ko na drugih manj. Kot primer lahko vzamemo spletno stran peč na drva, kjer je AIDA formula zelo lepo prikrita, na način, da perfektno privabi stranke brez nekakšnega suma.

Psihologija v SEO: Attention

Prvi korak AIDA formule je attention ali v slovenščini pozornost. To pomeni, da moramo svoj članek začeti s pridobivanjem pozornosti svojih strank.

To nam lahko uspe z večjim besedilom, ki bo izstopal. To lahko dosežemo s stavkom, ki je sporen z mnenjem bralca.

Interest na primeru Pohistvo123.si

Drugi korak formule je interest ali zanimanje. Po pridobitvi pozornosti svojih bralcev jim prikažemo nekaj, kar jih bo zanimalo.

To enostavno naredimo tako, da izpostavimo nekakšno zanimivost iz teme, ki jo bomo predstavili.

Lep primer uporabe interesa oziroma zanimanja lahko vidimo na spletni strani počivalniki pohištvo123.si. Ta spletna stran je spletna trgovina, ki prodaja različne vrste pohištva.

Desire na primeru Termotom.si

Desire lahko opišemo kot željo, da bi nekaj imeli ali, da bi se nekaj zgodilo. Je tudi tretji korak AIDA formule.

Željo ali hrepenenje po nečem zasadimo bralcu tako, da jim prikažemo, kaj bodo s našo pomočjo dobili oziroma dosegli.

Najboljši primer uporabe AIDA formule, ki smo ga našli je spletna stran pleksi steklo Termotom.si,  kjer avtor spletne strani uporabi željo strank na najboljši možen način. Spletna stran je prodajna spletna trgovina, ki prodaja valovitke, pvc plošče, svetlobne kupole in še več.

Action

Zadnji korak AIDA formule je action ali akcija, kjer bralca našega besedila nagovorimo, da nekaj naredi, naj je to, da prebere besedilo ali pa, da kupi naš produkt.

To je zelo enostavn, saj bralca samo s parimi besedami pobudimo k dejanju.

Psihologija slik na primeru Gumitehna.si

Kadar govorimo o psihologija v SEO in obnašanju strank na spletnih straneh so zelo pomemben faktor slike, ki jih lahko na spletni strani najdemo.

Slike so namreč uporabne za več kot samo pomoč pri predstavljanju in je pri njih zelo pomembna pozicija.

Ljudje velikokrat berejo besedila, ampak če so ta besedila na prazni beli spletni strani se bodo hitro naveličali. Zato mi, kot avtorji stratežko dodajamo slike, da se bralci ne naveličajo besedila.

Pravilo, ki se ga pri tem držimo je, da je na spletni strani vedno nekaj, kar bralca malo zamoti. To je v največ primerih slika, lahko pa je tudi graf, tabela, ali nekakšna nova grafična motnja.

Zelo dober primer uporabe slik kot sredstvo za psihologij strank lahko vidimo na spletni strani gume gumitehna.si, kjer so slike predstavljene kot glavna vsebina spletne strani. Spletna stran uporablja natančnost pri izbiri slik, ki so močno povezane s tematiko, zraven katere so postavljene.

Več primerov psiholoških SEO trikov lahko vidimo na spodnjem videju: