S katerimi zdravilnimi zelišči uspešno lajšamo simptome pms?


zdravilna zelišča za lajšanje pmsZdravilna zelišča za lajšanje pms pomagajo pri blagih težavah, vendar se moramo o uživanju prej posvetovati z zdravnikom. Simptomi pms so lahko različni pri vsaki ženski, prav tako niso pri vseh enako močno izraženi.

Najpogosteje ženske mučijo glavoboli, depresija, razdražljivost, občutljivost dojk, jokavost, omedlevice, vrtoglavice, nespečnost, povečanje telesne teže in še mnoge druge neprijetnosti.

Zdravilna zelišča za lajšanje pms – navadna konopljika

Za lajšanje simptomov pms, poznamo mnoga zdravilna zelišča. Največ kliničnih raziskav je bilo narejenih o navadni konopljiki, ki jo priporočajo za zdravljenje menstrualnih težav.

 

Navadno konopljiko uporabljamo v obliki kapljic, eteričnega olja ali tinkture. Navadno konopljiko poznamo tudi pod imenom meniški poper in jo že stoletja uporabljajo za zdravljenje ženskih bolezni.

 

 

Učinki konopljike še niso dokončno raziskani, a dosedanje raziskave so pokazale, da učinkovine v rastlini delujejo na hipofizo in hipotalamus, ter povečuje proizvodnjo in izločanje nekaterih hormonov. Tukaj je najbolj pomemben hormon progesteron, ki pomaga uravnavati neredne menstrualne cikluse.

kdaj nastopi pms

Previdno!

Konopljika ne povzroča resnih stranskih učinkov. Pojavijo se redko, samo pri 2% primerov. Stranski učinki se kažejo kot lažje prebavne težave, ali izpuščaji, ki jih spremlja srbečica. Uživanje kapljic konopljike odsvetujejo med nosečnostjo ali v kombinaciji s hormonsko terapijo. Odsvetujejo jo tudi ljudem s psihičnimi težavami ali pri Parkinsonovi bolezni.

 

Recept z navadno konopljiko za lajšanje pms

Za lajšanje simptomov pms, zmešajte naslednje sestavine:pms

  • veliko žlico cvetov vrtnice
  • žličko zdrobljenih jagod navadne konopljike
  • žličko zvezdastega janeža
  • žličko cvetov hibiskusa
  • žličko cimeta v prahu

Vse sestavine dobro premešajte in jih prelijte z vročo vodo. Pustite stati deset minut in nato precedite. Čaj lahko po želji sladkate z žličko medu in ga po požirkih počasi popijete. (1)

 

Tinktura za hormonsko ravnovesje:

100 gramov semen navadne konopljike stresite v čisto steklenici in prelijte s pol litra žganja. Steklenico zaprite in jo postavite v prostor s sobno temperaturo. Steklenico pustite štiri tedne in jo večkrat pretresite.pms simptomi trajanje

 

Nato tinkturo precedite in nalijte v manjše stekleničke. Tinkturo konopljike uživamo dvakrat dnevno po dvajset kapljic, ki jih raztopimo v vodi. (2)