Seneni nahod – kako si doma olajšati simptome

SENENI NAHOD – DOLGOROČNA REŠITEV S PREZRAČEVALNIM SISTEMOM

Pomlad prinaša prebujanje narave in prve spomladanske sončne žarke, ki kar kličejo k dejavnostim na prostem. S tem se začne tudi preglavica mnogih – cvetni prah, ki lahko vodi v seneni nahod. Gre za posebej nadležno alergijo, saj se pred pelodom trav in dreves težko zavarujemo. V naše domove vstopajo skozi okna, na oblačilih ali lasih, pogosto so prenašalci tudi hišni ljubljenčki. Da bo pomlad res prijetna in udobna smo preverili, kako se spopasti s senenim nahodom!

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje seneni nahod greni življenje vsakega šestega Slovenca, kar pomeni, da je najmanj 15 % vseh prebivalcev alergičnih na cvetni prah.

Kakšni so simptomi in znaki senenega nahoda?

Seneni nahod je neprijetno alergijsko vnetje sluznice. Alergija je preobčutljivost, ki jo posredujejo mehanizmi imunskega sistema. V telesu nam imunski sistem služi predvsem za obrambo pred škodljivimi stvarmi, kot so virusi in bakterije.

Kihanje, zamašen nos, voden izcedek iz nosa, občutek srbenja v nosu, ustih, očeh, žrelu ali po koži, vnete, srbeče in solzne oči, kašelj, oslabljen ali odsoten občutek voha glavobol. V kolikor ste alergični na cvetni prah, so vam ti simptomi zagotovo poznani. Seneni nahod spremljajo številni znaki, med njimi pordele očesne veznice, vneta in otekla nosna sluznica, vneto žrelo.

Deklica na sredi polja, z robčkom v roki

Kaj povzroča seneni nahod?

Seneni nahod ali alergijski rinitis nastopi zaradi medsebojnih vplivov genov in okolja. Bolnikov imunski sistem se prekomerno odzove na sicer popolnoma neškodljive snovi, cvetni prah. Vdihovanje teh snovi izzove alergijo in sproži sproščanje različnih snovi v telesu, npr. histamin, ki vplivajo na pojav simptomov.

Pojavljanje cvetnega prahu je odvisno od sezone. Februarja in marca cvetita jelša ter leska, topol, vrba in brest cvetijo marca in aprila. V aprilu in maju cveti breza, borovci in trave cvetijo maja, junija lipa ter žita, ki cvetijo maja in junija.

Preprosti ukrepi za vsakogar

Praviloma se težav senenega nahoda ne da odpraviti, možno pa je obvladovanje simptomov. Saj veste, kaj pravijo. Preventiva je vedno boljša izbira! Pripravili smo seznam nasvetov, s pomočjo katerih lahko omilite alergijske učinke cvetnega praha.

  1. Nosite sončna očala in uporabljate vlažilne kapljice, ki spirajo pelod iz oči.
  2. Nosno sluznico redno vlažite z ustreznimi izotoničnimi raztopinami.
  3. V času cvetenja, še posebej v vročem, suhem in vetrovnem vremenu, več časa preživite v notranjosti.
  4. V mestu je največ peloda zvečer, zato stanovanje zračite zgodaj zjutraj.
  5. Ko pridete domov, se preoblečete.
  6. Perila ne sušite zunaj.
  7. Posteljnino perite redno, pri visoki temperaturi (50–60°C).
  8. Izogibajte se piknikom v naravi ali kampiranju.
  9. Poskrbite za čistočo svojega doma. Talne površine redno sesajte ter obrišite prah z vlažno (ne mokro) krpo.

Dolgoročna rešitev = prezračevalni sistem

Če se spopadate s senenim nahodom, potem ste zagotovo ugotovili, da naravno zračenje z odpiranjem oken znatno poslabša alergijsko reakcijo. Na ta način namreč v svoj dom spustimo še več alergenov. A ne smemo pozabiti, da slabša kakovost zraka v notranjosti znatno vpliva na naše počutje, zdravje ter nenazadnje tudi produktivnost. Zato je redno prezračevanje hiše zelo pomembno in prav tukaj vam bo na pomoč priskočil prezračevalni sitem.

Lokalni prezračevalni sistem Orca bo poskrbel, da boste v svoj dom pripeljali dovod svežega zunanjega zraka, ne da bi ob tem odpirali okna ali vrata. Izrabljen zrak se bo odvajal iz vašega doma, vanj pa bo vstopal svež, očiščen zrak. Na voljo je poseben filter F8, ki omogoča 99 % uspešno filtracijo delcev PM2.5.

Izbirate lahko med dvema modeloma Orca Pico 50+ in Orca Flexi 50. Ključna razlika je v upravljanju. Modelu Orca Pico 50+ sta priložena stenski in daljinski upravljalnik, pri Orca Flexi 50 pa je dodatno na voljo še upravljanje na daljavo. S pomočjo aplikacije lahko, ne glede na lokacijo, spreminjamo način delovanja in poskrbimo, da ob prihodu domov vedno vstopimo v svežo in prijetno mikroklimo.

Orca lokalni prezračevalni sistem

Lokalne prezračevalne sisteme Orca z rekuperacijo toplote odlikuje
enostavna montaža, moderen dizajn in še enostavnejše upravljanje.

Cvetnemu prahu se na žalost ne moremo povsem izogniti. K sreči se lahko z vrhunskim prezračevalnim sistemom pred njim skrijemo v varno, prijetno in zdravju prijazno zavetje doma!