Spirulina tablete in zakaj jih uporabljati

Mnogim bralcem je spirulina ali Spirulina platensis, kot je njeno znanstveno ime poznana v obliki spirulina prah ali spirulina tablete. Zakaj se ljudje odločajo za eno ali drugo varianto, pa bomo podrobneje pogledali v tej blog objavi. Če se sprašujejete katero verzijo spiruline uporabljati potem lahko na Googlu poiščete spirulina forum. Na forumih, se običajno najdejo prispevki z izkušnjami uporabnikov, kateri so uporabljali spirulino. To je le namig, kako priti do podrobnejših podatkov o uporabi spirulina tablet ali spiruline v prahu iz prve roke.

 

Spirulina tablete

 

Spirulina tablete ali spirulina prah vsebujeta kar 65 % rastlinskih beljakovin in med njimi tudi mnoge za človeka esencialne aminokisline.

Je ena od prvih oblik življenja ki so se pojavile na zemlji. Spada med modro-zelene alge, znane tudi pod imenom cianobakterije.

Spirulina tablete ali spirulina prah

Poleg beljakovin vsebuje ta modro-zelena alga tudi mnoge druge učinkovine.  Vsebuje večino Spirulina tablete ali spirulina prahvitaminov skupine B, vitamine C, D in E. Od mineralov pa jod, fosfor, natrij, cink, mangan, magnezij, kalcij, kalij in železo. Spirulina tablete uporabljamo za krepitev imunskega sistema po in pred boleznimi. Prav tako tudi znižuje tudi raven slabega holesterola v krvi in pomaga telesu pri razstrupljanju jeter. Tudi pri uravnavanju prebave je spirulina nepogrešljiva pomoč.

Spirulina tablete – prednosti in slabosti

Prednosti uživanja spirulina tablet

  • ni nam potrebno vagati spiruline, saj vemo, kolikšna je teža posamezne tablete
  • okus spiruline v prahu marsikoga moti, zato so tablete idealna zamenjava za prah
  • zelo hitro in brez kakšne priprave lahko tablete spiruline pogoltnemo, kar pa pri spirulini v prahu ni tako preprosto

Slabosti uživanja spirulina tablet:

  • mnogi trdijo, da se spirulina v obliki tablet, v črevesju ne obdela dovolj. To naj bi bil razlog da so hranila iz tablet telesu manj dostopna.

Zavedati se moramo, da so običajno tablete spiruline zgolj stisnjen prah spiruline v prahu. Pod večjim pritiskom se prah stisne v stisnjenke (tablete). Tem spirulina tabletam običajno niso dodajane druge sestavine, kot naprimer za podaljšanje življenske dobe ali antikoagulanti. (a)