[VSAK DAN SE NAUČITE NEKAJ NOVEGA]


Z učenjem nekaj novega pripomoremo k splošni kakovosti naših življenj. Ne le da ima učenje nekaj novega koristi na številnih področjih kot so izboljšanje spomina, motoričnih sposobnosti itd., temveč ima tudi pozitivne učinke na naše zdravje.

 

Brian Herbert: “The capacity to learn is a gift. The ability to learn is a skill. The willingness to learn is a choice.”

 

Učenje je proces, ki traja celo življenje. Začne se že ko smo dojenčki – da shodimo, spregovorimo, nadaljuje pa se v šoli. Kaj pa se poleg obveznega izobraževanja in kasneje službe posameznik uči sam, pa je odvisno od vsakega posebej. Vendar se pogosto zgodi, da posamezniki na splošno niso motivirani, da bi se naučili nekaj novega.

 

Zakaj se posamezniki ne naučijo česa novega?

 

Večino starši že pri mlajših letih vpišejo v glasbene šole in kakšne športne klube ter jim s tem na nek način dajo prednost in omogočijo, da se naučijo nove veščine.

Drugim ta priložnost ni bila dana, pa so se sami naučili česa novega.

 

Kako pa je s temi, ki jih niti starši niso spodbudili v neko aktivnost, niti se niso angažirali sami?

Običajno se ljudje ne učijo novih stvari, ker jih je strah neuspeha. Vsi vemo, da je za osvojitev neke nove veščine potrebno veliko vaje in truda, zato posamezniki hitro obupajo, če niso že od začetka v neki stvari dobri.

 

Pogost razlog je tudi pomanjkanje časa in energije.

učenje

učenje nečesa novega

 

Zakaj torej bi se nam splačalo naučiti nekaj novega?

 

Verjetno najpomembnejši razlog je, da stimuliraš svoje možgane. S tem namreč izboljšaš svoje kognitivne sposobnosti – koncentracijo, reševanje problemov, pozornost ter spomin. To nas tudi ohranja zdrave.

 

Drugo je tudi, da ima učenje pozitivne vplive tudi na naše zdravje. Pomaga namreč pri zaustavljanju razvoja demence in drugih bolezni.

 

Učenje nečesa novega je tudi dobro za razvoj naše pozitivne samopodobe, saj nam prinaša zadovoljstvo, ko smo pri novi veščini uspešni. Pomaga nam odkriti naše skrite potenciale in talente, s pomočjo katerih spoznamo, kako uspešni smo, kar nas na koncu osrečuje.

 

Prav tako se z učenjem nekaj novega naučimo prilagodljivosti in odpremo vrata novim priložnostim. Že če gledamo samo na službenem nivoju – delodajalci radi vidijo, da ima potencialni uslužbenec čim več relevantnih znanj za delovno pozicijo. Če želite torej, na primer, delati v marketinški agenciji, je priporočljivo in hkrati zelo zaželjeno da obvladate vsa Excelova orodja, poznate Google in Facebook Ads ter ste se že dodobra spoznali s SEO-tom. V kolikor želite delati v varstvih z otroki pa je pomembno, da poznate zadostno količino iger, kakšnih pesmic ali drugh aktivnosti, ki bi animirale otroke, Prav tako bi delodajalec zagotovo cenil dodatno znanje o prvi pomoči ter drugih hitrih in kriznih situacijah, ki se lahko pri mlajših hitro pripetijo.

Pozanimajte se torej o zaželjenih znanjih in veščinah, ki bi jih vaše področje utegnilo ceniti in se o njih začnite učiti sami.

 

Poleg vseh zaposlitvenih razlogov, pa z učenjem novih stvari lahko spoznamo nove ljudi in postanemo del novih skupnosti. Z njimi si delite skupne interese ter lahko kasneje, ravno zaradi tega, postanete dobri prijatelji in preživite skupaj nekaj časa. To nam lahko da občutek povezanosti. Hkrati so skupine dobri motivatorji in lahko posledično pri razvijanju nove veščine postanete še boljši.

Več razlogov pa si lahko preberete na tej povezavi.

učenje

izobraževanje

Učenje, za zaključek.

Kljub vsem razlogom, ki smo jih našteli pa je še vedno pomembno to, da veste, da dandanes samoizobraževanje postaja bolj nuja kot pa izbira. Zaradi dostopnosti kar se tiče učenja na portalih kot je YouTube, Skillshare in drugih, delodajalci pogosto pričakujejo, da se bo posameznik o stvareh izobraževal sam, ne pa da se jih bodo učili na delovnem mestu.

učenje

učenje preko YouTube-a

Ampak naj vas to ne ustavi! Mi verjamemo v moč znanja in smo prepričani, da le-tega ni nikoli preveč!