Spodbujanje rasti podjetja preko PPC in SEO s pomočjo ključnih besed

Predstavili vam bomo kako lahko za spodbujanje rasti podjetja pomagata PPC in SEO. PPC lahko takoj odkrije pomembne ključne besede, ki jih lahko prenesete v strategijo SEO. 

 

Korak 1: Združite podatke o ključnih besedah

Vse je v podatkih, prijatelji. Resno, združite podatke SEO in PPC v preglednici ali, še bolje, spremljajte tekoča prizadevanja in podatke v programu Google Data Studio (brezplačno!).

Tukaj so najpomembnejše metrike, ki si jih zapišite:

  • Obseg iskanja: kolikokrat je bila beseda iskana na mesečni ravni.
  • Konkurenca: za kaj se uvrščajo drugi v vaši niši.
  • Strošek na klik: koliko stane, ko nekdo klikne na vašo povezavo.

rast podjetja, roka - spodbujanje rasti podjetja

ROI: kakšna je povprečna donosnost naložbe (ROI) za PPC in SEO pri rasti podjetja

Organski prikazi: kolikokrat je spletno mesto prikazano na strani z rezultati iskalnika.

Organski kliki: koliko ljudi je videlo vaše spletno mesto prek organskega iskanja in kliknilo nanj.

Organski CTR: ta izraz gre z roko v roki z zgornjim izrazom. Organska stopnja klikov se nanaša na odstotek ljudi, ki so kliknili na vašo stran, ko so jo videli v rezultatih iskanja.

Organski položaj: ko določite organski položaj določene ključne besede, lahko vidite, katere ključne besede se uvrščajo med 100 najboljših rezultatov v Googlu. To poročilo pomaga tudi pri zbiranju koristnih podatkov o uvrstitvah konkurentov.

Plačana stopnja CTR: plačana stopnja klikov je enaka kot organska stopnja klikov, vendar za oglase. Gre za odstotek ljudi, ki so kliknili na vaš oglas, potem ko so si ga ogledali.

Podatki o konverzijah: so ključni za izboljšanje vsebine in sporočil. Konverzija je trenutek, ko prejemnik izvede določeno dejanje. To je lahko izpolnitev obrazca ali rezervacija klica. Podatke o konverzijah običajno spremljamo v orodju Google Analytics.

Ko imate pred seboj vse podatke, lažje opazite vzorce in prepoznate, kako se obnesejo prizadevanja SEO in PPC.

 

Korak 2: Opravite raziskavo ključnih besed 

Zdaj pa sledi najpomembnejši del celotnega postopka: faza, v kateri poiščete ključne besede, ki lahko delujejo tako za PPC kot za SEO.

Med postopkom raziskovanja ključnih besed za iskanje ključnih besed za SEO poskrbite, da boste uporabili poročilo “Pogoji iskanja” v Googlovih oglasih. Ta del storitve Google Ads vam omogoča ogled iskalnih izrazov, ki so sprožili vaše oglase, kar olajša iskanje ključnih besed “v realnem času”. Omogoča vam tudi, da vidite, kateri iskalni izrazi so v trendu, zato če opazite, da se vedno znova pojavljajo iste vrste ključnih besed, se verjetno splača poglobiti v to, kako lahko te ključne besede uporabite v svoji strategiji vsebine. 

Zberite več vpogledov v namero iskanja za vsako ključno besedo: Če se namera iskanja PPC in SEO ujema, je to odličen primer za stran z dvojnim namenom! 

Ali je vsebina dovolj dobra za te ključne besede? Ali morate okrepiti primere, vključiti več slik ali skrajšati članek?

Na podlagi iste analize ključnih besed oblikujte ukrepe za izboljšanje SEO in PPC: Katere ključne besede imajo večje povpraševanje in katere večjo konkurenco? Glede na vaš proračun za oglaševanje in uvrstitev avtoritete želite ustrezno pristopiti k SEO in PPC.

V spletnih straneh SERP poiščite ključne besede, ki se s podobno vsebino uvrščajo organsko in s plačljivim oglaševanjem: Ali je koristno, da se uvrščajo tako s plačanim kot z organskim oglaševanjem? Ali bi morali svoje vire osredotočiti ali ustvariti vsebino, ki je učinkovita za oboje? Odgovor na to vprašanje ni enoznačen. Odvisen je od vaše strategije, ciljnega občinstva, konkurence za ključno besedo in splošnih poslovnih ciljev.

 

Korak 3: Ustvarite vsebino v pravi obliki

Kako lahko na tem mestu dosežemo največjo korist za svoj denar? Tako, da ustvarite pristajalne strani, ki delujejo tako za PPC kot za SEO, s takšnimi razdelki:

Naslovnica s konverzijskim junakom z organsko optimizirano ključno besedo H1.

Bloki razdelkov, ki zajemajo elemente za pretvorbo, hkrati pa odgovarjajo na ključna vprašanja občinstva. S tem boste zagotovili, da bo vaše besedilo razčlenjeno, lahko berljivo in učinkovito.

Ljudje tudi sprašujejo priložnosti za razvrščanje z razdelkom pogostih vprašanj na dnu. Usmerite se na dolge ključne besede in oblikujte dragoceno vsebino, da bi zajeli občinstvo, ki pri iskanju uporablja orodje People Also Ask.

Pomembno opozorilo je, da ta strategija ne bo delovala za vsako ključno besedo. Zato je razumevanje namena iskanja in pregledovanje spletnih strani SERP tako pomembno, saj bo razkrilo, kje so te priložnosti za vsebino. Če na primer ugotovite, da so v SERP-ih za določeno ključno besedo rezultati polni blog člankov in nobenih oglasov, lahko razmislite samo o ustvarjanju blog članka.

 

Korak 4: Izvajanje in spremljanje strategije

Prepoznajte nove priložnosti za ključne besede za oba kanala. Optimizirajte prizadevanja za SEO tako, da se usmerite na ključne besede z višjimi stopnjami konverzije. Ključne besede, ki imajo velik obseg iskanja IN visoko stopnjo konverzije, bodo najverjetneje prinesle veliko denarja.

Izboljšajte prizadevanja PPC z usklajevanjem oglasov z namenom organskega iskanja. Recimo, da ste odkrili določeno ključno besedo z visoko stopnjo konverzije za kampanjo PPC. S temi podatki lahko to ključno besedo preprosto vključite v strategijo trženja vsebin in tako okrepite svoja prizadevanja za SEO.

Srednjeročno zmanjšajte stroške s PPC tako, da ugodne priložnosti ciljno usmerite s prizadevanji SEO. Ko boste še naprej rasli z organskim iskanjem, boste lažje ugotovili, kaj deluje in kaj ne, ter to uporabili pri svojih kampanjah PPC.

Povečajte podatke o uporabi (pridobitev strani in interakcije itd.) s PPC, da pridobite več podatkov in informirate prizadevanja za SEO. S povečanjem prometa na spletnem mestu prek PPC lahko dodatno analizirate svojo strategijo SEO in razumete, katere vrste vsebin so za vaše občinstvo najbolj zanimive, katere strani nimajo odmeva in katere strani dosegajo največ konverzij.

 

Nenazadnje je pri rasti podjetja zelo pomembno tudi dejansko sledenje konverzijam! 

 

Kako torej tovrstno oglaševanje pomaga pri rasti podjetja?

Če postanete opazni na Googlu, postanete opazni v svetu in sčasoma se veča obisk vaše spletne strani, s čimer pa tudi prodaja.

 

Srečno!