IZDELAVA SPLETNE STRANI WORDPRESS ALI PO NAROČILU?

IZDELAVA SPLETNE STRANI WORDPRESS ALI PO NAROČILU?

Ali vas zanima, če se vam bolj splača izdelava spletne strani v wordpress – u ali po naročilu v html – ju? V tem članku vam bomo probali odgovoriti na to vprašanje, tako da se lažje odločite za eno ali drugo!

wordpress

Postavitev strani “iz ničle” ali po wordprssovem templatu? Vsako ima svoje pro in proti…

Glede na izbrano možnost se seveda razlikuje čas uporabljen za spletno stran ter stroški in končni izgled (ni pa nujno, da je eno bolj lepo od drugega!…).

RAZLIKA MED WORDPRESS IN HTML – ALI IMAJO SPLOH KAJ SKUPNEGA?

ZAČELI BOMO Z HTML:

HTML (Hypertext Markup Language) je kodirni jezik, ki se uporablja za ustvarjanje spletnih strani “iz ničle”. WordPress pa je sistem za upravljanje vsebine, v katerem lahko nalagate datoteke, objavljate vsebino in gostite medije, ne da bi vam bilo treba karkoli kodirati, programirati…

Čeprav je statična spletna mesta HTML načeloma preprosto ustvariti (ena datoteka HTML = ena spletna stran), so pa na žalost neučinkovita za vzdrževanje. Treba je vso prilagojeno ali dinamično vsebino programirati neposredno v datoteko HTML. Zato je vzdrževanje velikega statičnega spletnega mesta zahtevno, zahteva veliko časa in truda ter znanja.

Če želite spletno stran ustvariti “from scratch” in v HTML – ju, morate najeti razvijalca. Razvijalec, kateremu izdelava spletnih strani v HTML ni problem uporablja CSS in včasih tudi Javascript. Čeprav bo izdelava spletne strani iz nič zahtevala več časa in denarja, bo ta možnost prinesla prilagojen videz in originalno uporabniško izkušnjo za vaše obiskovalce.

KAJ PA WORDPRESS?

WordPress je prilagodljiv sistem CMS, ki več uporabnikom omogoča ustvarjanje in upravljanje spletnega mesta. Zakaj? WordPress ni treba kodirati in je zelo intuitiven.  Čeprav ta sistem CMS uporablja programski jezik PHP, lahko večina uporabnikov spletno mesto WordPress upravlja brez večjih težav

WordPress in drugi sistemi sicer za upravljanje vsebine uporabljajo HTML.WordPress sicer ni napisan v jeziku HTML. Njegova osnovna programska oprema so v glavnem napisani s PHP, programskim jezikom, ki nadzoruje interakcijo spletnega mesta WordPress in njegovo povezavo s podatkovno bazo.

ALI VAS SKRBI HITROST STRANI?

Spletni uporabniki ne želijmo izgubljati časa s čakanjem na nalaganje spletnega mesta. Hitrost strani tako zelo pomembna za uporabniško izkušnjo, da jo je Google začel vključevati kot enega od dejavnikov razvrščanja za namizne in mobilne naprave – SEO. In to je lahko en minus WordPressa.

Vsakič, ko obiskovalec pristane na vašem spletnem mestu, mora strežnik izvesti kodo PHP in pridobiti informacije iz zbirke podatkov, da se obiskovalcu prikažejo pravilne informacije. Ker to zahteva več strežniških virov kot spletno mesto HTML, lahko podaljša čas nalaganja in zamude.

Kot smo že omenili, za nalaganje spletnih mest HTML ni treba izvajati PHP – to pomeni, da so spletna mesta HTML (če je njihova koda optimizirana) hitrejša kot spletna mesta WordPress.

UPORABA HTML vs. WORDPRESS – KAKO PA KAJ?

Želite, da je izdelava spletnih strani čim bolj enostaven in hiter? Vendar je enostavnost uporabe pogosto na račun prilagodljivosti. Več kot imate nadzora nad upravljanjem in oblikovanjem spletnega mesta, težje ga boste ustvarili in upravljali. Enostavnejši ko je postopek, manj nadzora boste imeli. 

Zaupajte vašim programerjem – točno vejo, kaj rabite in kaj je že odvečno. Za kakršnakoli vprašanja pa smo vam na voljo tudi mi!