Oblikovanje spletne strani: 8 stvari, ki jih morate upoštevati

Vas čaka oblikovanje spletne strani ali pa želite prenoviti staro? Tu je nekaj korakov, ki jih morate pri tem upoštevati.

 

  1. Namen spletnega mesta

Tako kot poslanstvo tudi namen spletnega mesta podaja glavni razlog za njegov obstoj v svetu. Ne glede na to, ali gre za izobraževanje, zagovorništvo, zagotavljanje storitev, organiziranje skupnosti itd., bo glavni namen spletnega mesta navsezadnje podlaga za odločitve o oblikovanju in vsebini.

 

  1. UX – uporabniška izkušnja

Oblikovanje uporabniške izkušnje igra pomembno vlogo pri oblikovanju spletne strani, saj dobra izkušnja pomeni večji obisk. Premislite in se pozanimajte o dobrih oblikovalcih UX za pomoč. 

Dokumentirano dejstvo je, da ljudje preberejo le približno 20-28 % besedila na spletni strani. Zato se na spletnih straneh pojavljajo krajši bloki besedila, veliko fotografij in uporaba večpredstavnostnih vsebin. Odlična stvar pri netekstnih vsebinah je, da danes v resnici potrebujete le spodoben pametni telefon in lahko hitro ustvarite lastno fotografsko in video vsebino.

 

Na sliki je računalnik, na akterem piše best UX design in se nanaša na oblikovanje spletne strani. Napisan je tudi URL do spletne strani pro-marketing.si

  1. Ciljne skupine

Pogosto vprašam neprofitne organizacije: “Kdo je vaše ciljno občinstvo?” in odgovorijo: “Vsi.” Čeprav razumem logiko tega odgovora, je preprosto dejstvo, da ne morete oblikovati z mislijo na “vse” (zato obstaja toliko različnih vrst avtomobilov, oblačil, računalniških naprav itd.) Če prepoznate in oblikujete za svoji dve najpomembnejši ciljni skupini, je bolj verjetno, da bo spletno mesto doseglo cilje vaše organizacije.

 

  1. Cilji spletnega mesta

Tako kot cilji v strateškem načrtu vaše organizacije (in če ga nimate, imate večje skrbi kot spletno mesto!), tudi cilji spletnega mesta opisujejo glavne cilje spletnega mesta. Svoje neprofitne stranke rad prosim, da odgovorijo na ta vprašanja za vsako ciljno skupino: Katera dejanja bo to občinstvo želelo opraviti, ko bo obiskalo vaše spletno mesto? Kakšna dejanja želi vaša organizacija, da to občinstvo opravi, ko obišče vaše spletno mesto? Med oblikovanjem in ustvarjanjem vsebine ne pozabite ponovno obiskati svojih ciljev, da zagotovite njihovo izpolnjevanje.

 

  1. Vsebina

Odzivno oblikovanje pomeni, da se velikost spletnega mesta samodejno prilagodi velikosti zaslona, na katerem je prikazano. Žal je obstoječe spletno mesto težko naknadno opremiti z odzivnostjo; večinoma pa je stroškovno učinkovitejša popolna prenova zasnove. Časi dveh ločenih spletnih mest – enega za ogled na monitorju in drugega za ogled na mobilni napravi – so mimo.

 

Predstavljajte si, da muzeji nikoli ne bi spreminjali svojih eksponatov. Zakaj bi se po prvem obisku še kdaj vrnili? V muzeje se vedno znova vračamo zaradi novih eksponatov in programov – novih stvari, ki si jih lahko ogledamo. Na spletna mesta se vračamo, če vemo, da se bo vsebina spreminjala in da si bomo lahko ogledali nove stvari. Pripravite strategijo vsebine za svoje spletno mesto, ki bo zagotovila, da se bodo ljudje vračali.

  1. Funkcije

Funkcije so elementi, ki naredijo spletno mesto dinamično in zanimivo, kot so gumbi za donacije, spletni obrazci, vdelani video ali podcasti, spletni kvizi, gumbi/integracija družbenih medijev ter vse druge vrste pripomočkov in gradnikov.  Pomembno je, da jih čim več določite vnaprej zaradi bolj usklajenega oblikovanja. (V nasprotju s poznejšim ugotavljanjem, da ste res želeli gumbe za družbene medije, a jih zdaj nimate kam postaviti, ne da bi odstranili ali zmečkali druge elemente.)

 

  1. Optimizacija za iskalnike (SEO)

48 % uporabnikov interneta začne svojo spletno izkušnjo z iskalnikom. To pomeni, da morate poskrbeti, da bo vaše spletno mesto optimizirano za iskanje. Čeprav obstajajo podjetja, ki se ukvarjajo s SEO in ničemer drugim, njihove storitve običajno presegajo proračun večine neprofitnih organizacij. Na srečo obstaja kar nekaj nalog SEO, ki jih lahko opravite sami (ali vaš spletni razvijalec).

 

  1. Vzdrževanje spletnega mesta

S projektom izdelave spletnega mesta sta povezana dva glavna stroška: stroški izdelave spletnega mesta ter stroški razvoja in stalnega vzdrževanja spletnega mesta. Oblikovanje spletnega mesta je ponavadi strošek v obliki pavšalnega zneska. Vzdrževanje spletnega mesta je lahko zelo različno, odvisno od razvijalca. Skrb glede vzdrževanja spletnega mesta, o kateri je treba razmisliti vnaprej: Kateri uslužbenec ali uslužbenci bodo odgovorni za vzdrževanje vašega spletnega mesta po začetku delovanja? Bo ta oseba odgovorna za nalaganje vsebine, ki so jo ustvarili drugi, ali bo to storila sama?

Na sliki je računalnik, na katerem so prikazani produkti, kot primer za oblikovanje spletne strani.

 

Če ste prišli do sem in ga prebrali, upam, da vam bo ta seznam prišel prav pri naslednjem projektu spletnega mesta!