Solarni paneli – kako je z učinkovitostjo in katere izbrati

Ko se odločimo za postavitev sončne elektrarne, se nam porajajo številna vprašanja. Sploh, če se s takšno investicijo srečujemo prvič. Na vprašanja – ali se naložba izplača, kdaj se povrne, kakšna je cena, kako do sončne elektrarne – najdemo odgovore relativno hitro. O kakovosti komponent in njenemu vplivu na učinkovitost pa beremo bolj poredko.

Preverili smo, zakaj je ustrezna izbira solarnih panelov tako pomembna.

Da je sončna elektrarna, korak v pravo smer, slišimo tako rekoč na vsakem koraku. Sploh v luči energetske krize, ko se zdi, da je samooskrba edina prava pot.

Pri izvedbi investicije je potrebno biti pozoren na komponente, ki elektrarno sestavljajo. In tu so v ospredju prav solarni paneli.

Učinkovitost solarnih panelov

Učinkovitost solarnih panelov je ena izmed pomembnejših lastnosti, saj vpliva na količino proizvedene električne energije sončne elektrarne ter posledično višino prihrankov.

Do razlik pride v količini pretvorjenega obsevanja v električno energijo, ki je odvisna od kakovosti celic, panela ter stekla in folije med celicami.

Ucinkoviti solarni paneli na stresni povrsini.

Na izkoristek solarnih panelov vplivajo fotovoltaični materiali, odbijanje, osenčenje, orientiranost in nagib strehe, učinkovitost pretvornika.

Najučinkovitejši paneli imajo izkoristek nekaj manj kot 23 %. Preostala sončna energija, ki se ne pretvori v elektriko, pa se izgubi kot toplota ali pa ne pride do absorbcije zaradi odboja od panelov.

Zaupajte preverjenim proizvajalcem

Pomembno je, da proizvajalec solarnih modulov dosledno izvaja testiranja in z rezultati testiranj dokazuje specifične karakteristike panelov.

Proizvajalec mora za vsak posamični solarni modul zagotoviti dejansko moč posameznega modula, dobavitelj pa vršno moč in lastnosti vsakega modula preveri na deklaraciji.

Direktor podjetja Enertec, ki upravlja z blagovno znamko Moja elektrarna, Peter Kumer izpostavlja, da je potrebno biti pri izbiri komponent pozoren. »Na trgu opažamo, da investitorji pogosto zaradi neznanja premalo pozornosti namenijo kvaliteti solarnega panela in se osredotočajo le na moč in izkoristek solarnega panela, ki pa ni nujno pokazatelj kvalitete modula. Za solarne panele so osnovni gradnik sončne celice, ki pa se po večini proizvajajo na azijskih trgih, med njimi pa je velika razlika v kakovosti. V naših solarnih panelih je poreklo vgrajenih komponent evropsko, razen celic, za katere proizvodnje v EU praktično ni.«

Solarni paneli evropskega porekla.

V Moji elektrarni prisegajo na avstrijsko kakovost. Sončne elektrarne sestavljajo moduli visoke kakovosti – Kioto Solar. Moduli, ki so v celoti izdelani v naši severni sosedi, so primerni tako za samooskrbne sončne elektrarne, kot tudi za večje porabnike.

Njihova proizvodnja je popolnoma avtomatizirana in sledi najstrožjim evropskih standardom.

Kontrolo kakovosti opravljajo v vseh fazah proizvodnje, kar vodi v 100% deklarirano kvaliteto.

5 prednosti solarnih modulov Kioto Solar

  1. 12-letna garancija na produkt in 25-letna garancija na izkoristek,
  2. napredna tehnologija,
  3. premium kvaliteta glavnih komponent modula,
  4. velika statična stabilnost (5.400 Pa) pri nizki teži modula,
  5. inteligentna zasnova okvirja za večjo tehnično varnost, fleksibilnosti in dovršeno obliko modula.

Prilagodljiva tehnologija za različne načine uporabe

Napredna tehnologija modulov omogoča, da jih uporabimo tudi, ko na strehi ali drugi površini, na kateri bo stala sončna elektrarna, ni optimalnih pogojev. To pomeni, da se na strehi pojavlja senčenje, orientacija in naklon strehe nista optimalna, ipd.

Pogoje, ki jih ima objekt za postavitev sončne elektrarne moramo upoštevati pri načrtovanju in meriti na izplen sončne elektrarne, ki bo ustrezal potrebam.

Potrebno je torej pravilno pozicioniranje in dimenzioniranje, za kar se je smiselno obrniti na izkušene in preverjenje strokovnjake.

V kolikor izberemo zanesljivega energetksega partnerja s preverjenimi izkušnjami, znanjem, dobrimi referencami in uigrano ekipo, zagotovljeni prihranki ter učikovitost sončne elektrarne ne bodo vprašljivi.

Primer solarnih panelov na ravni strehi

Sončna elektrarna lahko deluje učinkovito in ustvarja visoke prihranke tudi na ravni strehi. Na ravno strešno površino se postavi konstrukcija, ki omogoča postavitev panelov pod naklonom.

Zgovoren primer, da je temu tako je enostanovanjska hiša prikazana na spodnji sliki. Na njeni strehi je 38 solarnih modulov, s skupno nazivno močjo 12,35 kW.

Solarni moduli na ravni strehi.

Premium serija solarnih panelov

Investitorjem, ki se odločijo za izgradnjo sončne elektrarne, je poleg visoke učinkovitosti sistema pomemben tudi izgled.

Sončna elektrarna pokrije večji del strehe, zato je smiselno predvideti, kako bo hiša izgledala po montaži solarnih celic.

Za zahtevnejše arhitekturne rešitve je na primer na voljo premium serija solarnih panelov.

Vse komponente so v diskretni črni barvi in se neopazno zlijejo s temno kritino objekta.

Modul sestavljajo črn okvir, črna folija, črn nosilec in črna sponka.

Steklo na panelu je antireflektivno, kar pomeni, da preprečuje odboj svetlobe in pripomore k večji prepustnosti sonca.

Premium solarni paneli crne barve.