Akumulator (baterija) kaj ta naprava sploh je 

Akumulator (baterija) kaj ta naprava sploh je 

Akumulator je nepogrešljiv del vsakega osebnega avtomobila, kombija, motornega kolesa, tovornega vozila, avtobusa, traktorja in  kmetijske mehanizacije , delovnih strojev, sistemih signalizacije, računalniških sistemih, urah, kalkulatorjih, hišnih aparatih  itd.

Akumulator je električni sklop , ki ima shranjeno električno energijo.  Elektrika shranjena v akumulatorjih  nam omogoča nemoteno delovanje. Proces  polnjenja in praznjenja je kemičen.

Prvi so bili svinčevi in nikelj – kadmijevi. 

Baterija iz svinca je sestavljen iz kislinsko odpornega  plastičnega ohišja ( posebna  vrsta plastike) svinčenih pozitivnih in negativnih plošč. Napolnjen je s razredčeno žvepleno kislino ( H2O in H2SO2) . Pozitivna plošča je prevlečena s svinčevim sulfatom in svincem. Negativna plošča je prevlečena s svinčevim superoksidom. Med polnjenjem in praznenjem akumulatorja  se odvija kemični proces. 

Praznenje  je proces, pri katerem se preko elektrolita (žveplena  kislina razredčena z vodo) odvija selitev svinca iz enih plošč na druge. Ker se pri praznenju  dodatno redči tudi tekočina in se žveplena kislina redči je v nekem trenutku akumulator » prazen«. Ni ga mogoče do konca izprazniti. Je pa toliko razredčena tekočina, da je potrebno polnjenje. 

Posebni merilci bomometri ali aerometri so naprave s katerimi se meri gostota kisline oziroma se je merila. Novejši akumulatorji imajo na ohišju posebna prozorna okenca , ki so različno obarvana pri danih vrednostih.

Današnji moderni akumulatorji so konstrukcijsko narejeni na način, take vrste  meritve sploh več niso potrebne. 

Akumulator  se polni s pomočjo električnega toka. Preko Diname ali alternatorja in s pomočjo električni polnilcev prirejenih posebej za polnjenje akumulatorjev.

AKUMULATOR BOSCH 70AH 760A

BATERIJA BOSCH 70AH 760A

Polnjenje pomeni da se obrne proces prehajanja svinca iz enih na druge  plošče. Načinov polnjenja je  več . posebej pozorni moramo biti kako dolgo je akumulator izpraznjen. Če je kislina v akumulatorju preveč redka (akumulator je prazen) se celice lahko poškodujejo in je v tem primeru akumulator neuporaben.

Akumulatorji na zalogi | ugodno | hitra dostava | ugodne cene | visoka kvaliteta.
Poiščite ustrezen avtodel za vaše vozilo na povezavi >>> www.kruno.si