Pohištvene rešitve za izkoristek prostora (npr. majhne pisarne in kuhinje)


Če smo že v idejah za shranjevanje živil in raznovrstnih prehranskih dodatkov, predstavljali različne police in druge ideje kamor je vse mogoče pospravljati tako kuhinjska osnovna živila, kot prehranske dodatke, gremo v tem prispevku še en korak naprej, saj v njem predstavljamo še druge pohištvene rešitve za izkoristek prostora v kuhinjah (in tudi drugih prostorih).

Pohištvene rešitve za izkoristek prostora v kuhinji

Eden izmed takšnih, nevsakdanjih in šele v zadnjih letih, bolj neizkoriščen prostor v kuhinji, je prostor za podnožno masko pod spodnjimi elementi kuhinje.

Pohištvene rešitve za izkoristek prostora

Vsi spodnji kuhinjski elementi, so v kuhinjah, vgrajeni tako, da segajo cca. 8 cm od tal (zaradi vlage), prostor od tal kuhinje pa do elementa, pa je zakrit s fiksno pokrivno masko.

V nekaterih primerih, ko je ta prostor pod zamrzovalnikom in hladilnikom (ter tudi pomivalnim strojem), je v pokrivno masko montirana reža za pretok zraka, sicer pa za vse ostale prostore, vemo, da se v njih nabira prah in, da masko le redko (mogoče enkrat na nekaj let) vzamemo vstran in prostor očistimo.

Na zgornji sliki lahko vidite kako je tak prostor mogoče bistveno bolje izkoristiti za živila (še posebej pa prehranske dodatke, ki pogosto, potrebujejo ločene predale ali jih pač ne potrebujemo vsak dan).

Druga, zelo priljubljena možnost izkoristka prostora je vgradnja dodatkov na notranje stranice elementov.

Na tak način lahko lepo shranimo začimbe, pa tudi vse tiste prehranske dodatke, ki so pakirani v manjših embalažah, v obliki kapsul in tablet, manjših praškov, ipd…

Tak primer pohištvene rešitve za izkoristek prostora, vidite na spodnji sliki:

Screenshot 2017-01-30 at 11.01.37

Tretja rešitev za izkoristek prostora (v kuhinji), še posebej, če ima naša kuhinja ekstra individualne oblike in dimenzije, pa je, da si v različne prostorske niše vgradimo, po meri izdelane izvlečne elemente. Vedno več pa je rešitev, ki omogočajo kar celotno vgradnjo po naročilu, izdelanih vgradnih pohištvenih elementov in omar.

Na spodnji sliki lahko vidite primer ličnega, vgradnega, izvlečnega predala v spodnjem delu kuhinje, tik ob vgradni pelici, sicer pa priporočamo, da si za celovite rešitve iz področja vgradnih omar in ostalega pohištva po meri, ogledate spletno stran www.vgradneomare.eu, kjer je predstavljenih še bistveno več realiziranih vgradnih pohištvenih rešitev:

Screenshot 2017-01-30 at 11.03.48

Pohištvene rešitve za izkoristek prostora, na zgornji povezavi, vam bodo sicer prišle bolj v primeru, kadar si želite boljši izkoristek prostora za vašo garderobo, a precej primerov in idej lahko uporabite tudi za vse ostale prostore v hiši, ki samevajo in bi se jih dalo uporabiti bolje.

Pri opremi kuhinje pa nikakor ne gre pozabiti na rešitve, ki vam lahko precej olajšajo čiščenje. Tako je vredno razmisliti o tem, da namesto stenske obloge iz keramičnih ploščic, uporabite kuhinjsko steklo. Steklena stenska obloga namreč nima nobenih fug, kjer bi se lahko nabirala umazanija. Za izdelavo steklene stenske obloge se uporabi kaljeno steklo. Kaljeno steklo je material, ki se uporablja tudi za izdelavo ostalih steklenih elementov in opreme za stanovanja in poslovne prostore. iz kaljene oz. varnostnega stekla se izdelajo tudi steklena vrata v vseh možnih izvedbah (drsna, nihajna…), steklene tuš kabine, steklene stopnice in ograje ali pa steklena strašna kritina za vašo teraso, zimski vrt ali leseni nadstrešek.

Kako opremiti majhne pisarne

Opremljanje majhnih pisarn za boljši izkoristek prostora, največkrat predstavlja problem takrat, ko je v pisarnah potrebno urediti delovni prostor za več zaposlenih in pisarniških delavcev.

Najlažje boste majhne pisarne opremili s primernim in ustreznim pisarniškim pohištvom tako, da se osredotočite na zapolnitev in opremo kotov v pisarnah in s tem pustite osrednji del pisarn odprt in prehoden. Je pa res, da morate zagotoviti pisarniškim delavcem, ki imajo svoje pisalne mize in pisarniške stole, postavljene v kote pisarn, dovolj svetlobe in zračnosti.

Naslednja rešitev za opremljanje in izkoristek prostora v majhnih pisarnah, je umestitev premičnega pohištva v pisarne. Regali na koleščkih, pisalni stoli na koleščkih, premične pisalne mize in tudi pisarniške komodice, ki jih je mogoče, po potrebi, prestavljati po pisarni, bodo v te namene, prišli še najbolj prav.