Mišični krči baldrijan – Z baldrijanom si lahko pomagate pri mišičnih krčih


Mišični krči (1), ki jih poznamo pod imenom tetanija (2), so značilno nenadzorovano krčevito trzanje mišic. Ponavljajoči se krči in nehoteno trzanje mišic prizadenejo noge, roke in včasih tudi obraz. Za tetanijo zbolijo navadno živčni, izredno občutljivi ljudje.

Pogosteje zbolijo ženske, natančno diagnozo lahko postavi samo zdravnik. Poleg zdravil si lahko ljudje s to boleznijo pomagajo tudi z zelišči. Za boljšo preskrbo z minerali zeliščarji priporočajo njivsko preslico, za pomiritev živčevja pa kalifornijski mak, lipo, pasijonsko, črno lakotnico, vrtni janež in zadnje čase vse bolj baldrijan. (3, 4, 5)

mišični krči baldrijan

Vzroki za nastanek mišičnih krčev

  • po mnogih raziskavah (1) lahko sklepamo, da gre pri mišičnih krčih za neravnovesje v telesu
  • pogosto je bolezen povezana v nizko vsebnostjo kalcija v krvi, kar se pogosto dogaja, kadar nekomu primanjkuje vitamina C
  • včasih lahko bolezen povzroči tudi nizka raven kalija v krvi
  • mišične krče lahko povzroči hitro dihanje med napadom tesnobe ali ankisoznosti

.

Zdravljenje mišičnih krčev z naravnimi pripravki

Za boljšo preskrbo z minerali si lahko pripravimo prevretek z njivsko preslico:

4 grame posušene rastline prelijemo z 200 ml vrele vode in namakamo 15 minut. Precedimo in po požirkih popijemo eno skodelico na dan.

Za preprečitev ali blaženje krčev

Baldrijan

Baldrijan je že dolgo znano zeliščno pomirjevalo, pomaga pri nespečnosti, nemiru, živčnosti, anksioznosti, depresiji, stresu in še pri vrsti težav, povezanih z nemirom in živci. Pri tetaniji, ali mišičnih krčih, so bolniki pogosto podvrženi ravno živčnosti, nespečnosti in depresiji, pogosto so ti ljudje pretirano občutljivi. Baldrijan s svojimi učinkovinami blagodejno vpliva na mišične krče, jih umirja, sprošča in preprečuje.

Prav tako baldrijan pomaga odpravljati nespečnost, ki je zvesta spremljevalka te neprijazne bolezni.

Pri krčih zaradi tetanije, se priporoča uporaba baldrijanovih kapsul, ena do dva na dan po 240 mg.

Vrtni janež

Vrtni janež se že od nekdaj uporablja za lajšanje slabe prebave in črevesnih kolik. Ker pa janež tudi sprošča krče, ga ljudje, ki imajo mišične krče, lahko s pridom uporabljajo za lajšanje simptomov pri tetaniji.

Vir: Naravna zdravila in čaji, Mladinska knjiga;
Ključna beseda: mišični krči baldrijan