Hujšanje z goji jagodami

Tukaj opisujemo hujšanje z goji jagodami.

Danes poznamo številne diete. So pa med njimi marsikatere, ki niso ravno najbolj zdrave in/ali učinkovite. Izgubljanje teže z goji jagodami zagotovo ne spada v to skupino.

S tem ne ogrožamo našega zdravja, zato je dobra alternativa raznim praškom, tabletam in drugim podobnim preparatom za hujšanje.

Video – kako posadimo goji jagode

Da hujšanje z goji jagodami res deluje, so dokazali na Kitajskem, kjer so pet let proučevali debelost. Pri tem so ugotovili, da goji jagode vsebujejo posebne sestavine, imenovane polifenoli, ki lahko služijo kot oksidanti ali antioksidanti, ter tako dobro vplivajo na zdravje in višajo odpornost.

Če je doziranje teh spojin stalno, lahko zabeležimo upad telesne teže, saj polifenoli pospešujejo metabolne procese in tako izzovejo hujšanje. Nekatere goji jagode lahko že v roku desetih dni stimulirajo metabolizem do povečanega izgorevanja energije.

Tako na povsem naraven način pospešijo topljenje maščob in s tem povzročijo učinek hujšanja. Vendar pa strokovnjaki opozarjajo, da je takšne vrste hujšanje primerno le za odrasle ljudi, za sloko postavo otrok pa sta še vedno najbolj primerna zdrava prehrana in gibanje.

Kako deluje hujšanje z goji jagodami?

Znanstveniki so ugotovili, da goji jagode vsebujejo tudi veliko zmesi, ki zavirajo nalaganje maščob na našem telesu. Te sestavine, imenovane teaflavini in tearubigini, so namreč preprečile nabiranje maščobnih oblog na podganah, ki so bile na redilni dieti.

Goji jagode na primer pospešujejo izgorevanje odvečne maščobe in hkrati povečujejo porabo energije, ki jo potrebujemo za prebavo, absorpcijo in metabolizem hrane. Encim, ki ga vsebujejo goji jagode, stimulira tudi oksidiranje maščobe, posledica tega pa je zmanjševanje maščobnega tkiva. Goji jagode naj bi bil tako učinkovite, da lahko z rednim uživanjem izgubite tudi do tri kilograme na teden.

Med vsemi vrstami goji jagod so učinki na zdravje in hujšanje najbolj raziskani pri surovih goji jagodah.

Hujšanje z goji jagodamiGoji jagode pospešijo naš metabolizem in razkrajajo maščobo brez povišanega utripa srca. Hiter prebavni trakt lahko imate  brez ogrožanja vašega srca in ožilja. Goji jagode posledično nimajo slabih učinkov na vaše zdravje. Raziskovalec William Rumpler je na primer dokazal, da se poraba energije pri tistih, ki uživajo goji jagode, po zaužitju poveča za tri odstotke.

Goji jagode prav tako v krvi zmanjšajo vsebnost lipoproteinov nizke gostote (LDL – »slabi« holesterol), ki prenašajo holesterol iz jeter v periferna tkiva in hkrati zvečajo vsebnost lipoproteinov visoke gostote (HDL – »dobri« holesterol), ki holesterol prenašajo v obratni smeri – iz periferije v jetra. Tako lahko tisti, ki redno konzumirajo goji jagode, pojejo tudi več hrane z višjo vsebnostjo holesterola, zaradi povečane vsebnosti HDL, ki ga odvajajo iz tkiv, pa ga imajo v telesu še vedno v normalnih količinah.

Hkrati uživanje goji jagod zmanjša tudi sladkor v krvi, kar vas lahko ubrani pred diabetesom, oziroma lajša njegove znake in simptome.

V goji jagodah najdemo veliko vitaminov, mineralov in ostalih snovi, ki ugodno vplivajo na naše zdravje. Antioksidanti na primer nase vežejo nevarne radikale v telesu in tako preprečujejo nastajanje reaktivnih kisikovih spojin, ki škodljivo vplivajo na potek pomembnih procesov v človeku.

Nekatere substance goji jagod, predvsem vitamini, krepijo naš imunski sistem in nas varujejo pred gripo in prehladom, spet druge učinkovine pa nas branijo pred razvojem nevrodegenerativnih obolenj, kot je Alzheimerjeva bolezen in drugih resnejših obolenj, kot sta rak in ateroskleroza, ki je eden najpogostejših povzročiteljev kapi.

Če zamenjamo pitje kave z uživanjem goji jagod, lahko po besedah dr. Nicholasa Perriconeja shujšamo za pet kilogramov v šestih tednih.

Kava namreč vsebuje organske kisline, ki škodijo človeškemu telesu, saj znižajo količino telesnih vitaminov. Te snovi dvignejo tudi količino sladkorja v krvi in tako zvišajo raven inzulina, ki je odgovoren za nižanje krvnega sladkorja in zadrževanje maščobe v telesu.

Enako kot kava, tudi goji jagode vsebujejo kofein, zato lahko z njimi potešite vaše potrebe po njem, a se hkrati izognete vsem slabim stranskim učinkom pitja kave.

Že res, da je kofeina v goji jagodah manj kot v kavi, vendar so količine tega popolnoma zadostne, da poživijo vaše telo in možgane, ter vam zagotovijo izboljšanje koncentracije in možganskih funkcij, hkrati pa vas ohranijo umirjene in sveže.

Ravno manjša količina kofeina v goji jagodah je najverjetneje zaslužna tudi za počasnejše učinkovanje, vendar pa ni vse slabo, saj učinek kofeina pri goji jagodah običajno traja občutno dlje kot pri kavi.

Kot kaže, goji jagode niso le ”modna muha”, ampak sadje, ki vam okrepi imunski sistem, vas poživi, a vam ob enem umiri misli in duha. Goji jagode niso čarobna učinkovina, s katero bi v trenutku shujšali, vključite pa jih lahko v svojo dieto in jo s tem pospešite, hkrati pa si zagotovite boljše zdravje in počutje.

Za vse, ki jih zanima hujšanje, priporočamo še:

Ključne oznake: hujšanje z goji jagodami