Kaj je olje črne kumine in kako ga uživamo?


kako jemati olje črne kumineV nadaljevanju vam bomo predstavili kaj je olje črne kumine in kako jemati olje črne kumine.

Olje črne kumine je vse bolj priljubljeno prehransko dopolnilo, ki ga pridobivajo iz semen črne kumine. Za kvalitetno olje, morajo biti semena hladno stiskana. Okus olja črne kumine je nekoliko grenak in malo zapeče, učinek pa je hladilen.

Poznali so ga že v grki in stari egipčani.  Uporabljali so ga za lajšanje težav pri alergijah in za nego ran ali opeklin.

Med najbolj znanimi učinki olja je ravno zmožnost obnavljanja tkiv. Pred uživanjem se vedno pozanimajmo kako jemati olje črne kumine. Čeprav ne poznamo kakšnih hujših stranskih učinkov, bodimo vseeno previdni.

Kako jemati olje črne kumine in kako nam lahko pomaga pri naših težavah?

Centralna uprava za kontrolo zdravil v Ameriki, je leta 1996 odobrila, da se olje črne kumine lahko uporablja za zdravljenje rakavih bolezni. Predvsem naj bi olje pomagalo krepiti imunski sistem pri onkoloških bolnikih. Prav tako naj bi  preprečevalo neželene stranske učinke kemoterapije in spodbujalo celično rast.

Seveda je ameriška odločitev močno odjeknila tudi v Sloveniji in čeprav olje črne kumine ni na seznamu uradnih zdravil, ga uporablja vse več ljudi. Olje črne kumine je potrebno uživati po navodilih proizvajalca.

Več: Za katere težave se priporoča olje črne kumine?

Običajno priporočajo dve čajni žlički na dan. Olje uživamo zjutraj po zajtrku in zvečer, pred spanjem.  Olje črne kumine je prava zakladnica koristnih učinkovin. Najpomembnejše so nenasičene maščobne kisline, eterična olja, vitamine skupine B, folno kislino, fitosterole in mnoge minerale. (a)

olje črne kumine izkušnje

Za kakšne težave priporočajo uživanje olje črne kumine?

Olje črne kumine priporočajo za lajšanje mnogih težav, saj deluje protibolečinsko, antivirusno, antiglivično in uničuje bakterije:

  • Olje črne kumine pomaga uravnavati prebavo in izredno blagodejno vpliva na prebavni trakt. Uporabljamo ga lahko tudi za odpravljanje glist in in za čiščenje črevesja.

kje kupiti olje črne kumine

  • Z oljem lahko nežno razstrupimo telo, uravnavamo krvni tlak in pospešimo prekrvavitev. Manj znano je antibiotično delovanje olja črne kumine.

kako uživati olje črne kumine

 

  • Z rednim uživanjem lahko umirimo stres in utrujenost, uporabimo ga lahko kot blagi antidepresiv. Najbolj poznana uporaba olja črne kumine pa je prav gotovo uporaba za nego kože. Umirja suho, občutljivo in razdraženo kožo, ki je po uporabi nežna in prožna.

  • Z novejšimi raziskavami so dokazali, da Nigella sativa, pospešuje rast kostnega mozga in lajša simptome astme in bronhitisa.
  • Uporabljamo ga pri kožnih boleznih, kot so ekcemi, akne, manjše rane in opekline. Dobre rezultate prinaša tudi pri hujšanju.
  • Blaži menstrualne težave, glivična vnetja in hemoroide. (b)