Kako uporabljamo indijski trpotec v prahu?


indijski trpotec v prahuIndijski trpotec ali Psyllium je zdravilna rastlina, ki prvotno izvira iz Indije. Ima rdečkasto rjava semena, ki se ob stiku z vodo topijo in nabreknejo. Zaradi te lastnosti luščine indijskega trpotca uporabljamo kot naravno rastlinsko želatino.  Ko lupine psiliuma nabreknejo, postanejo kot želatina in ustvarjajo občutek polnosti in sitosti. Vsebujejo veliko netopnih vlaknin, ki blagodejno vplivajo na prebavo. Indijski trpotec v prahu uživamo kot prehransko dopolnilo za urejanje prebave in kot naravno odvajalo.

Ker mehča blato, ga strokovnjaki priporočajo ljudem, ki imajo težave s hemeroidi. Zelo priljubljen je tudi pri shujševalnih dietah, saj povzroča občutek sitosti.

Kako uporabljamo indijski trpotec v prahu?

Indijski trpotec uporaba je enostavna in varna. Seveda moramo, kot pri vsakem prehranskem dopolnilu, upoštevati navodila proizvajalca. Psyllium vedno uživamo s tekočino, z vodo, čajem ali jogurtom. V kulinariki ga lahko uporabljamo tudi kot želirno sredstvo za jedi, ki jih želimo naravno zgostiti.

Dnevno naj ne bi zaužili več kot eno žlico trpotca v prahu. Indijski trpotec v prahu enostavno zamešamo v skodelico vode in ga zaužijemo pred obrokom. Če ga želimo uporabiti za zgoščevanje ali za presne sladice, ga ni potrebno kuhati. (1)

Recept za presno torto s semeni indijskega trpotca

Indijski trpotec se pogosto uporablja v receptih presnih tort, saj deluje kot naravni zgoščevalec in ga ni potrebno kuhati. Za torto potrebujemo naslednje sestavine:

  • polovico skodelice mlačne vode in sok polovice bio limone
  • 250 gramov maka in 150 gramov suhih datljev
  • 30 gramov kokosovega masla

Za pripravo kreme potrebujemo:

  • 200 gramov indijskih oreščkov predhodno namakamo tri ure
  • 4 hruške in žlica medu
  • 25 gramov kokosovega masla in malo vanilije
  • 2 grama semen indijskega trpotca

Sestavine za torto miksamo toliko časa, da dobimo maso, ki se že sprijema. Mak razporedimo na dno posode. Vse sestavine za kremo zamešamo v gladko kremo in jo enakomerno razporedimo po torti. Preden to enostavno presno torto ponudimo, jo za nekaj ur postavimo v hladilnik. (2)