Kako zalivati evkaliptus?

Evkaliptus je znan kot orjak med drevesi in kot tak ima izredno močne korenine in deblo; v rodni Avstraliji ga recimo uporabljajo tudi na izredno močvirnatih območjih, ko jih izsušijo. Tako pridelajo več zemlje za poznejšo gradnjo ali ureditev zemljišč.

Še več; to, da je evkaliptus pravo super drevo, govori tudi dejstvo, da mu do živega ne morejo niti naravne katastrofe, kot je recimo naravni požar v divjini.

Torej, evkaliptus oziroma evkaliptusovo drevo potrebuje več izdatnega zalivanja kot morebiti vaša navadna lončnica doma, a je kljub temu obenem prav tako odporen na sušna obdobja.

Seveda je vse odvisno tudi od tega, za katero vrsto evkaliptusa se odločimo.

V tem članku vam bom predstavila, kakšne so posebnosti pri zalivanju evkaliptus lončnice drevesa in kaj storiti, če evkaliptus preveč zalijemo.

Evkaliptus lončnica

Evkaliptus lončnica

Posebnosti pri zalivanju evkaliptus lončnice

Evkaliptus lončnica sicer ne zraste tako velika kot njen bratranec v Avstraliji – ta doseže tudi 20 m v višino – ampak bo doma zrasla od 30 do 40 cm, kar pa je prav tako solidna višina 😊.

Evkaliptus lončnico zalivamo enkrat do dvakrat tedensko v manjših količinah. Čez zimo pa poskrbimo, da bo sicer na toplem (med 13. in 15. stopinjami) Celzija, a je nikar ne postavljamo nad radiator.

Ta vir toplote bi posušil zemljo in korenine, kar je lahko usodno za to eksotično lončnico, ki ji domačini v Avstraliji pripisujejo tudi zdravilne lastnosti. Evkaliptusovi listi poleg prečudovite zelene barve namreč prečistijo vaš zrak doma, pomagajo pa tudi pri obolenjih dihal.

Evkaliptusovi zdravilni listi

Evkaliptusovi zdravilni listi

Posebnosti pri zalivanju evkaliptus drevesa

Evkaliptus drevo je po sestavi drugačno od evkaliptus lončnice in ga zato zalivamo malce drugače. Največ sicer prvi dve leti; njegove korenine namreč rastejo bolj počasi in se raztezajo vzdolž debla. Zalivamo ga enkrat do dvakrat tedensko ali tudi večkrat, odvisno od prsti, v kateri je posajen. Če ta vsebuje več peska, ga zalivamo pogosteje, to pomeni tudi dnevno.

Obenem ga moramo zalivati ne le ob drevesu, ampak tudi dlje stran od drevesa, saj se njegove korenine razraščajo in s tem pridobivajo na dolžini. Pri tem je pomembno opomniti, da moramo razumeti, da mora zaradi korenin vlaga segati tudi do en meter globoko.

Evkaliptus drevo

Evkaliptus drevo

Kaj narediti, če je evkaliptus preveč zalijemo?

Evkaliptus lončnica je sicer izredno odporna na sušna obdobja, zato je skrb, da bi nam kar čez noč ovenela, po navadi odveč.

Ampak, v najboljši nameri in skrbi za to prečudovito rastlino, se lahko zgodi, da jo zalijemo preveč.

Skrb, da bi jo preveč ali premalo zalivali, lahko pri evkaliptus lončnici enostavno rešimo tako, da jo opazujemo ko raste, jo negujemo in poskrbimo, da voda ne zastaja v lončku, saj pride v tem primeru do gnitja korenin in evkaliptus bo začel odmirati.

Evkaliptus lončnica

Evkaliptus lončnica

Kako vem, če je evkaliptus preveč zalit?

Če evkaliptus lončnica uspeva, so njeni listi temno zelene barve in čvrsti na otip. V primeru, da bi postali rumeni, je to prvi znak, da vašemu evkaliptusu dolivate preveč vode, ali pa, da voda v lončku zastaja.

Poskušajte v tem primeru zmanjšati količino vode – pri čemer boste najverjetneje morali poskušati večkrat, da boste našli pravo razmerje dolite vode.

Če vam to ne uspe, postavite evkaliptus lončnico v manj vlažno okolje. Morebiti v okolje, kjer imate vir kakšne toplote, recimo na bolj sončno stran hiše ali pa mogoče ob veliko okno ali zimski vrt.

Evkaliptus lončnica je lončnica, ki je povsem “sezula” vrtnarje in ljubitelje sobnih rastlin po vsem svetu. Njena oblika in vsestranska uporaba pa sta jo naredila v “super lončnico” – tudi kot lončnico, ki popestri naš ambient.