Povezava med vitaminom D in COVID-19 [Ni tako očitna se zdi]


Nedavna objava odmevne študije iz Indije (1), ki je pokazala, da imajo bolniki s hudimi okužbami z virusom COVID-19 tudi nižji nivo vitamina D in da je bila stopnja smrtnosti med tistimi z nizkim vitaminom D znatno višja, je povzročila vihar v medicinski raziskovalni stroki. Kakšna je povezava med vitaminom D in COVID-19 in ali je res tako neposredna kot se piše?

Študija o tem kakšna je povezava med vitaminom D in COVID-19

Avtorji omenjene študije trdijo, da morajo ljudje, ki so v najbolj rizičnih skupinah in ki so najbolj izpostavljeni okužbi s Covid-19, začeti jemati oziroma povečati svoj odmerek dnevnega vnosa vitamina D. Njihovi rezultati kažejo, da je pomanjkanje vitamina D povezano z resnostjo bolezni in smrtnim izidom pri bolnikih s COVID-19.

Raziskava je bila t.i. perspektivna, kar pomeni, da je preučevala bolnike, ki še niso bili sprejeti v bolnišnico. To je v nasprotju s t.i. retrospektivnimi študijami, ki obravnavajo bolnike, ki so že bili zdravljeni. Poleg tega pa je pomembno, da je bila raziskava narejena na indijskem prebivalstvu. Namreč vse dosedanje raziskave so temeljile na profilih nizke ravni vitamina D in slabih rezultatih ter hudih bolezni pri zahodnih populacijah. Pri čemer pomanjkanje vitamina D tam pripisujejo manjši izpostavljenosti sončnim žarkom. Pri azijskih populacijah je to razmerje drugačno, saj je izpostavljenost soncu neprimerno večja.

Vitamin D [Kratka zgodovina]

Raziskovanje vloge vitamina D pri preprečevanju okužb dihal sega skoraj 90 let nazaj (2). Za angleška mesta leta 1880 je bila značilna izredno velika razširjenost rahitisa, začetek komercialne proizvodnje olja iz rib polenovke in zelo nizek odstotek alergijskih bolezni.

Kasneje so zdravniki industrijskim delavcem začeli predpisovati olje polenovke, ki je bogato z vitaminom A in D in ugotavljali ali zmanjšuje odsotnost z dela. Dokazano je namreč, da ima vitamin D več protivnetnih lastnosti, ki zmanjšujejo resnost in trajanje okužb.

Do 1980 se je vitamin D uporabljal po vsej državi kot dodatek k industrijsko pridelani otroški hrani. Na ta način so se primeri rahitisa skoraj izkoreninili. Po drugi strani pa je zaradi škodljivih dodatkov v industrijski otroški prehrani, razširjenost alergij dosegla rekordno najvišjo vrednost in je prizadela približno 30% prebivalstva.

Vitamin D in njegova vloga pri blaženju simptomov drugih bolezni

Čeprav je vitamin D ključnega pomena za zdravje kosti, za delovanje mišic in za dvig odpornosti imunskega sistema, pa nekateri strokovnjaki vitaminu D  pripisujejo pozitivne učinke za nekatere druge bolezni. Označili so ga kot zdravilo za raka, depresije in bolezni srca.

Upoštevati je potrebno, da so bile te trditve sistematično zavrnjene. Zakaj so bile zavrnjene obstaja več razlogov, mi pa bomo omenili tri glavne dejavnike.

  • Prvič, vitamin D je reaktant v negativni akutni fazi, kar pomeni, da njegova raven pade, ko v telesu traja vnetje. To pomeni, da obstaja možnost, da raven vitamina D pade zaradi hudih okužb in precej nizke ravni vitamina D, ki se v telesu pojavi pred hudimi okužbami.
  • Drugi razlog je obilo nejasnih dejavnikov.  Ko gre za stanja, povezana z nizko vsebnostjo vitamina D in hudimi okužbami, kot so starost, debelost, bolezni srca in uživanje alkohola. Pri bolnikih, ki izpolnjujejo eno ali več teh stanj, je nizka raven vitamina D povezana s hudimi okužbami, namesto da bi bila razlog za njihov razvoj. V tem primeru zdravljenje bolnikov s hudimi okužbami z dodatki vitamina D ne bo pomagalo.
  • Tretji razlog je heterogenost podatkov. Študije so se zelo razlikovale glede na aktivno obliko in čas dodajanja vitamina D s katero je bila vsaka od študij izdelana. Poleg tega pa so se razlikovala tudi stanja bolnikov, ki so jih te študije proučevale (smrt, trajanje bolezni, vzroki za vnetja. To pomeni, da študij in literature o vitaminu D in vplivu na COVID-19 ni dovolj. Kombinacija obstoječih raziskav pa je pri delanju zaključkov lahko problematična.

Ali obstaja povezava med vitaminom D in COVID-19  [In koliko je o tem raziskav]

V primerih, ko je zavajajočih dejavnikov veliko in obstaja večja količina terapevtske negotovosti, je odgovor v kliničnih preizkušanjih. V teku je več kliničnih preskušanj, s katerimi se ugotavlja kakšna je povezava med vitaminom D in COVID-19.  Ali lahko dodajanje vitamina D zmanjša resnost ali smrtnost pri pacientih z okužbo z novim koronavirus – COVID-19?

Zaenkrat sta znanstveno potrjena in dokončana vsaj dva taka preizkusa.

  • Prvi je zajel 40 bolnikov, ki so prejemali vitamin D, in 24, ki ga niso. Preizkus je je pokazal, da imajo tako bolniki s pomanjkanjem vitamina D kot tisti, ki so prejeli ta prehranski dodatek, približno enako resne simptome in podoben čas do okrevanja (negativen test).
  • Druga študija, ki je na voljo v obliki preiskave, opisuje preskušanje z 240 bolniki. Preiskava je pokazala, da dodatek vitamina D ni zmanjšal trajanja hospitalizacije ali zapletov zaradi hude bolezni COVID-19.

Strokovnjaki so si enotni, da taki bolnišnični preizkusi verjetno ne bodo dali rezultatov, ki bi spremenili prakso zdravljenja. Namreč večina bolnikov, ki v bolnišnici že zdravijo ima zmerno do težko obliko bolezni Covid 19. Se pravi, vnetje se je že zgodilo in rutinsko zdravljenje z deksametazonom lahko moti raziskovalčevo razumevanje razmerja med vitaminom D in vnetnim odzivom.

Verjetno še bolj pomembno klinično vprašanje pa je, ali dodatki za splošno populacijo zmanjšujejo tveganje za okužbo s COVID-19 ali razvoj težke oblike bolezni. Po drugi strani pa bo tak preizkus zahteval na tisoče udeležencev, ki jih bo treba spremljati več mesecev skupaj.

Povzetek

Če povzamemo dobro uveljavljeno in priznano literaturo, lahko zaključimo, da so prehranska dopolnila in seveda predvsem vitamin D koristna. To velja predvsem za preprečevanje hudih okužb dihal, ki so bolj verjetna pri tistih s pomanjkanjem vitamina D.

Te ugotovite se nanašajo na redno jemanje in ne na občasna predoziranja z ogromnimi odmerki. Gre za poceni in nizko tvegane preventivne ukrepe, ki lahko povzročijo manj hude okužbe. Podatki dosledno kažejo, da dajanje visokih odmerkov vitamina D kritično bolnim nima vpliva, zato je, če ima vitamin D kakršno koli vrednost, verjetno boljša preventiva kot kurativa.

Ali je jemanje vitamina D smiselno [ Čeprav ni jasno ali obstaja povezava med vitaminom D in COVID-19]

Ker trenutno še ni jasno kako hitro bo večina prebivalstva prejela cepiva, je rutinsko dodajanje vitamina D seveda zelo smiselno. To velja predvsem za tiste, za katere je verjetno, da jim tega vitamina primanjkuje. To so starejši, otroci, podhranjeni, ekonomsko šibkejši in tisti, ki živijo v prenatrpanih okoljih.

Tudi če ne moremo vedeti, ali bo tak dodatek zagotovo preprečil COVID-19, bo to še vedno vsaj izboljšalo splošno počutje in koristilo za krepitev imunskega sistema.

V mesecih zaklepanja, stresa in socialne izolacije je za tiste, ki si to lahko privoščijo, še posebej pomembna dieta, bogata z vitaminom D, telesna vadba in izpostavljenost sončni svetlobi. Posledice pomanjkanja vitamina D do sedaj še nikoli niso bile tako kritične, zato je ne glede na to ali obstaja povezava med vitaminom D in COVID-19, njegovo jemanje smiselno.