Katere so najboljše kapljice za oči – za vas primerjamo vodilne izdelke na trgu

Kapljice za oči so prvi pripravek, ki si ga priskrbimo, ko nas začnejo mučiti oči. Mogoče občutimo suhe ali pekoče oči, morda imamo v očesu tujek, h kapljicam se zatečemo tudi, ko nas muči očesna alergija. Takrat zavijemo v najbližjo lekarno ali pobrskamo po spletu za več informacij ali nakup.

Zlasti suhost oči je tegoba sodobnega časa, pri kateri solze ali prehitro izhlapijo s površine očesa ali pa ne nastajajo dovolj učinkovito. Oči so zato bolj izpostavljene dejavnikom okolja, npr. suhemu zraku zaradi ogrevanja ali mrazu.

Suhe oči pogosteje doletijo ženske, pojav suhih oči pa je pogostejši tudi s starostjo. Mučijo tudi veliko uporabnikov kontaktnih leč in tistih, za katerimi je kakršna koli operacija oči, npr. za korekcijo vida ali zaradi sive mrene. Doletijo lahko tudi tiste, ki uporabljajo določena zdravila, tudi kontracepcijske tablete in antidepresive, ter uživajo hrano s premalo omega-3 maščobnimi kislinami in vitaminom A.

A katere kapljice so najbolj učinkovite za določene tegobe? Pod drobnogled smo vzeli nekaj najbolj priljubljenih kapljic za oči.

Kapljice za oči pri očesnih alergijah: Vizol S Allergy

Kapljice za oči Vizol S ALLERGY se uporabljajo za preprečevanje in lajšanje znakov alergijskega konjunktivitisa. Njihova izjemna odlika je, da so popolnoma brez konzervansov, hkrati pa so varne za uporabo še 6 tednov po odprtju. Bistveno lahko zmanjšajo znake očesnih alergij, kot so srbenje, rdeče oči ali pretirano solzenje, pomagale pa naj bi tudi v procesu obnavljanja razdražene in občutljive očesne sluznice.

Primerne so tako za osebe, ki nosijo kontaktne leče, kot tudi za otroke in tiste, ki imajo občutljive oči.

gospa potrebuje kapljice za oči zaradi alergije

Kapljice za oči za suhe oči: Thealoz Duo

Kapljice za oči Thealoz Duo so proizvod priznanega francoskega podjetja Laboratoires Thea, ki je vodilni proizvajalec kapljic brez konzervansov v svetovnem merilu. Izumili so posebno plastenko za pripravek za oči, ki omogoča shranjevanje brez konzervansov.

Kapljice za oči Thealoz Duo so edine na trgu, ki vsebujejo trehalozo v kombinaciji s hialuronsko kislino, ki naj bi ne samo vlažila, pač pa tudi ščitila in obnavljala površino suhega očesa. Gre za edinstveno lastnost, zato je po našem mnenju izdelek najbolj primeren za tiste ljudi, ki jih že dolgo mučijo suhe oči. Dolgotrajna bolezen suhih oči nakazuje, da je najverjetneje očesna površina že nekoliko poškodovana, zato bo trehaloza odlično obnovila očesno površino. Dodatna prednost je odsotnost konzervansov, kar pomeni, da kapljice oči ne bodo dodatno dražile.

fant potrebuje kapljice za oči zaradi suhih oči
Kapljice za oči pri preobremenitvah oči: Bepanthol

Kapljice za oči Bepanthol oči negujejo s kombinacijo natrijevega hialuronata, ki stabilizira solzni film, in dekspantenola, ki neguje in pomirja. Kombinacija ščiti in vlaži površino očesa ter jo ohranja gladko. Kapljice Bepanthol vsebujejo tudi provitamin B5 s sposobnostjo vezave vode, ki navlaži in neguje oko ter obenem zadržuje vlago.

Kapljice za oči Bepanthol omogočajo dolgoročno lajšanje težav pri preobremenitvah oči zaradi intenzivnega gledanja, npr. računalniških zaslonov, z mikroskopi ali med daljšim upravljanjem motornih vozil. To jim omogoča zlasti dodan provitamin B5, ki navlaži oči in ima hkrati sposobnost vezave vode. Odlične so tudi med uporabo trdih ali mehkih kontaktnih leč ali pri diagnostičnih preiskavah oči.

gospa potrebuje kapljice za oči zaradi delovnih preobremenitev

Kapljice za oči za tiste, ki prisegajo na zelišča: kapljice za oči A. Vogel

Kapljice za oči A. Vogel so primerne za suhe, pordele, pekoče, razdražene in utrujene oči. Vsebujejo kombinacijo navadne smetlike in hialuronata.

Smetlika je rastlina, ki je dobro poznana v naravnem zdravilstvu po svojih blagodejnih lastnostih za oči. V ljudski medicini se uporablja za lajšanje težav z očmi, kot so vnetje vek, ječmen ter utrujene in razdražene oči.

Tudi kapljice A. Vogel ne vsebujejo konzervansov in so primerne za uporabnike kontaktnih leč. Napolnjene so v inovativen vsebnik, ki omogoča odmerjanje posamezne kapljice, zato ni neprijetnega razlivanja. Eno pakiranje zadošča za približno 30 dni uporabe, lahko pa jih uporabljamo še 6 mesecev po prvem odprtju, kar je prav tako svojevrstna prednost.

kapljice za oči s smetliko

Kapljice za občutljive oči: Systane Hydration Preservative Free

Kapljice za oči Systane Hydration proizvajalci posebej priporočajo ljudem z občutljivimi očmi, ki jih muči pekoč in suh občutek ter razdražene oči. Kapljice povrnejo vlažnost suhim očem in razvajajo oči s tehnologijo HydroBoost.

Posebnost kapljic je kombinacija hidroksipropil gvara in hialuronske kisline, ki bolj učinkovito ščiti epitelne celice pred poškodbami kot hialuronska kislina sama. SystaneHydration vlažilne kapljice za oko nudijo podaljšano zaščito in boljšo hidracijo, kar omogoča tudi obnovo poškodovanih celic na očesni površini.

gospa potrebuje kapljice za oči zaradi občutljivih oči

 

Kapljice za oči za uporabnike kontaktnih leč: Blink Contact

Kapljice za vlaženje oči blagodejno vplivajo na razdražene oči ter omogočajo udobno nošenje kontaktnih leč. Kapljice so bile posebej razvite za uporabnike kontaktnih leč, da bi osvežile njihove utrujene oči. Proizvajalci priporočajo, da za čim večje udobje pri nošenju kontaktnih leč v lečo pred namestitvijo kapnite kapljico izdelka Blink Contact. Kapljice preprečujejo dražeč občutek ob nošenju in pojav suhih oči.

gospa potrebuje kapljice za oči, ker ji leče dražijo oči

Za vsako težavo svoje kapljice

Priporočamo, da si izberete kapljice za oči glede na vaše težave in skrbno preučite njihove učinkovine in lastnosti ter pravilno rabo. Nujno preizkusite, kako vam ustrezajo, seveda pa se je o vaših težavah priporočljivo posvetovati z zdravnikom, ki vam bo znal najbolje svetovati.

Priporočamo vam tudi, da poskušate čim bolj skrbeti za zdrave oči in se izogibati vsem dejavnikom, ki slabo vplivajo na oči. Poskušajte se prehranjevati zdravo, poskrbite za zadostno hidracijo, uživajte čim manj alkohola in nikar ne kadite. Tudi za oči je pomembno, da ste čim več v naravi in da jim privoščite počitek. V največji možni meri se izogibajte prekomerni uporabi različnih zaslonov in poskrbite za ustrezno higieno. Oči vam bodo hvaležne!