Najboljši čas za jemanje vitaminov


Kdaj je najboljši čas za jemanje vitaminov?

Nacionalni podatki kažejo številne pomanjkljivosti hranil v ameriški dietah. Od vseh prehranskih dodatkov in dopolnili, so vitamini nedvomno pomemben način za zadovoljitev potreb hranil in zapolnitev vrzeli, ki so lahko prisotne v naši prehrani, kot posledica pomanjkanja vitaminov.

Zelo pomembno je, da pri jemanju prehranskih dopolnil z vitamini upoštevamo določen časovni okvir. Mnogokrat namreč pozabljamo, da je le ta najmanj tako pomemben, kot dejstvo, da vitamine naše telo sploh sprejme.

Da bi telesu zagotovili, da bi dobili kar se največ vitaminov in dodatkov v najbolj ustreznem trenutku, smo za mnenje vprašali dr. Melisso Dorval, R.D., iz Nature Made, ki nam pomaga razumeti, kdaj je najboljši čas za vitamine in dodatke.

najboljši čas za jemanje vitaminovVprašanje: Zakaj je treba nekatere dodatke sprejemati v svoje telo v različnih delih dneva?

MD: Nekatere vitamine in dodatke je treba jemati s hrano ali po obroku za najboljšo absorpcijo, medtem, ko boste morali sprejeti druge na prazen želodec.

Vprašanje: Katera prehranska dopolnila je potrebno jemati zjutraj, preden smo jedli?

MD: Priporočamo, da vzamete na prazen želodec vsaj 30 minut, preden uživate hrano, tista prehranska dopolnila, v katerih izrecno piše, da jih je mogoče jemati na prazen želodec. Še posebej pomembno pa je (česar se žal ljudje premalokrat držijo), da ne vzamete na prazen želodec nekaterih prehranskih dopolnil, zato, ker menite, da bo z njimi hitrejši učinek na vaše telo – to npr. velja pri prehranskih dopolnilih za hujšanje.

Zelo priročno je, ko se zbudite zjutraj, da nekatera prehranska dopolnila vzamete na prazen želodec. Če pa jemljete več odmerkov istega prehranskega dopolnila čez dan, poskusite za drugi in ostale odmerke najti čas, ko je vaš želodec najbolj prazen vsaj eno uro po tem, ko ste zaužili hrano. Ob tem počakajte vsaj 30 minut, preden jeste, ko ste vzeli npr. popoldanski odmerek. Ne pozabite, da nekatera prehranska dopolnila (še posebej vitamini) niso primerna za to, da jih vzamemo tik pred spanjem, saj lahko povečajo našo energijsko raven. Ta pa lahko ovira prijeten spanec.

Vprašanje: Katere dodatke bi bilo treba sprejeti z zajtrkom?

MD: Večina vseh vaših dodatkov se lahko jemlje z obrokom ob zajtrku. Sem dosijo npr. multivitamini, B-kompleks, vitamin E in vitamin C ter tudi drugi.

Ne samo, da to pomaga, da začnemo dan z več energije in z večjim elanom, ampak jutranji obrok je pogosto tudi primeren čas, da se spomnimo, da moramo vzeti svoje vitamine.

Poleg tega bodo npr. vitamini B v našem telesu dlje časa (recimo B-kompleks pomaga za pretvorbo hrane za celično energijo, kar prispeva k bolj učinkovitemu hujšanju tekom dneva).

Kljub vsemu pa obstaja eno opozorilo.

Zjutraj se ne priporoča jemanje kalcija, skupaj s svojimi ostalimi multivitamini, še posebej če naše prehransko dopolnilo vsebuje tudi železo. Kalcij lahko vpliva na absorpcijo ostalih živil, ki jih bomo zaužili tekom dneva.

vitaminiČe ste vzeli železo, ki vsebuje vitamine,v času zajtrka in obroka zjutraj, je bistveno bolje, da vzamete kalcij z drugimi obroki, ki se porabijo čez ves dan, kot je npr. za čas kosila in večerje.

Mogoče bi vas tudi zanimalo, da vitamin C pomaga povečati absorpcijo železa, zato si pripravite pomarančni sok za zajtrk ali pa dodajte vitamina C svojim prehranskim dopolnilom, ki vsebujejo železo.

Vprašanje: Kaj dopolnila je treba z, pred in po kosilu?

MD: Najbolj primeren čas za jemanje vitaminov kot prehranskih dopolnil, je kosilo.

B-kompleks, vitamin E, vitamin C ali katere koli druge vitamine, je najbolj jemati v tem trenutku.

Najbolj pomembna stvar je, da se zavedamo, da je treba porabiti svoje vitamine tekom dneva in zato prehranske dodatke moramo obvezno ustrezno razstapljati. S čimer zagotovimo boljšo absorbcijo vitaminov telo še pravočasno do konca dneva.

Če je lažje za vas, da se spomnite, da bi vitamine vzeli v času kosila, si izdelajte urnik ali omislite posebno škatlico zraven jedilnega pribora in krožnikov, ki jih boste postavili na mizo v času kosila.

Mnogi multivitamini sicer vsebujejo majhno količino kalcija. Majhna količina kalcija v multivitmanih ne bi smela vplivati na absorpcijo železa. Vendar ne pozabite, da se vaš kalcijev dodatek, mora jemati ločeno od multivitaminov z železom.

Vprašanje: Kaj dopolnila je treba sprejeti pred, po ali med večerjo?

MD: Prehranska dopolnila s kalcijem se lahko jemlje z večerjo, ali nekaj ur po večerji pred spanjem.

Kalcij se jemlje v manjših, a bolj pogostih odmerkih.

Oblika kalcija, ki ga jemljete (kapsule, tekočina,..) določa ali naj ga vzamete z obrokom ali prigrizkom ali na prazen želodec.

Kalcijev karbonat zahteva prisotnost hrane za boljšo absorpcijo. Vaše prehransko dopolnilo s kalcijevim karbonatom se lahko sprejme z večerjo, kot tudi na določen dan z drugim obrokom, kot je to npr. kosilo.

Po drugi strani, pa se lahko npr. kalcijev citrat vzame s hrano ali brez nje in ne potrebuje hrane ali želodčne kisline za absorpcijo. Zato si lahko omislite kalcijev citrat pred spanjem na prazen želodec, in tudi med obroki čez dan.

Upamo, da si boste vzeli čas, da boste jemanje prehranskih dopolnil jemali v določenem trenutku tekom dneva, namesto, da bi čakali na večerni obrok.

Priporočamo:

10 naj nasvetov o prehranskih dopolnilih

Najboljši čas za jemanje vitaminov

Odličen in kratek video o najbolj primernem času za jemanje vitaminov, si lahko ogledate tudi spodaj: