Offsite SEO | Kaj je & kako ga izvajati za prvo mesto na Googlu

Optimizacija spletnih strani je proces prirejanja spletne strani tako, da ta doseže prvo mesto na Googlu.

Prvo mesto na Googlu je najbolj obiskan rezultat (noben npr. ne bere rezultatov iz druge strani na Googlu). Nižja kot je uvrstitev neke strani, manj obiska prejme.

Za prvo mesto se torej borimo, ker to ponuja veliko prednosti – večjo obiskanost, več potencialnih kupcev in večjo “moč”
spletne strani.

Ta prispevek je namenjen veji optimizacije, ki je ne izvajamo na spletni strani s katero želimo doseči prvo mesto. Imenuje se offsite SEO

offsite Seo

Kaj je Offsite SEO

V uvodu smo povedali, da je offsite SEO “veja” optimizacije. V resnici SEO delimo na dve vrsti – delita se glede na mesto kjer optimizacijo izvajamo.

Recimo, da spletni trgovec z neko spletno stranjo želi doseči prvo mesto na Googlu. Tej spletni strani bomo rekli primarna spletna stran, saj je trgovcu najpomembnejša.

Prva vrsta optimizacije – imenuje se onsite SEO – se izvaja neposredno na primarni spletni strani. To pomeni, da trgovec optimizira vse vsebine in izgled te strani.

Druga vrsta optimizacije – offsite SEO – pa se izvaja preko sekundarnih spletnih mest. To so lahko:

 • manj pomembne spletne strani (imenovali jih bomo sekundarne spletne strani)
 • spletne strani, ki niso last trgovca,
 • druge spletne platforme (npr. družabna omrežja)

Spletne strani se širijo na družabna omrežja, da od tam izvajajo offsite SEO | Ebonitete.si – Bonitetne ocene

Kot vidite v odličnem primeru na spletni strani Ebonitete.si, se spletne strani vedno širijo na različne spletne platforme. Najpogosteje jih boste zasledili na Facebooku, Linkedinu, Instagramu ter YouTubu.

Od tam lahko nato gradijo povezave (o katerih bo več govora kasneje), ter višajo svoj ugled. Poglejte si spodnjo sliko, kjer spletna stran pod prispevkom za bonitetne ocene doda povezavo do družabnih omrežij. 

bonitetne ocene - offsite seo

Razlike med onsite in offsite SEO, ki jih je potrebno upoštevati

Med obema vrstama optimizacije se pojavljajo neke razlike, s katerimi je bolje da se pisec seznani čim hitreje:

 • razlike v mestu izvajanja (primarna ali sekundarna stran),
 • pogostost izvajanja optimizacije,
 • kakovost (oz. raven) optimizacije,
 • ključne besede oz. Google keywords vsebin,
 • pravila optimizacije (opazna predvsem pri pisanju SEO člankov)


Že v prvem poglavju ste prebrali, da se offsite SEO izvaja na sekundarnih spletnih mestih. Za najmočnejši SEO morajo ta mesta imeti čim več obiska.

Tako bo offsite SEO, ki ga izvajamo preko Instagrama močnejši, kot bi bil offsite SEO, če bi ga izvajali na manj obiskanem družabnem omrežju, kakor je npr. Tumblr.

Pogostost izvajanja optimizacije se pri obeh vrstah razlikuje, ker je offsite SEO manj zahtevnejši, in ne zahteva tako visoko kakovostnih vsebin kot onsite SEO. Zaradi tega se offsite optimizacija izvaja bolj pogosto kot onsite optimizacija.

Raven onsite optimizacije je višja kakor raven offsite optimizacije. Zahteva več natančnosti in truda, zato z njo porabimo več časa. To je potrebno šteti v zakup, ko izdelujemo načrt optimizacije.

Splošno znanje je, da so ključne besede so v SEO zelo pomembne. Poznamo dve vrsti – generične (kratke) in longtail (dolge) ključne besede.

Pri onsite optimizaciji se uporabljajo izključno generične ključne besede. Pri offsite SEO je možna uporaba obeh vrst, vendar so longtail besede bolj priljubljene.

Onsite prispevki v veliki meri ciljajo na krajše, generične ključne besede | Prvafina.si – Factoring

Generične ključne besede imajo veliko več obiska kakor longtail ključne besede, in so zato boljši izbor za onsite vsebine.

Skoraj vse med prvimi uvrščene spletne strani na spletu ciljajo na generične ključne besede. Primer je stran Prvafina.si, s prispevkom Factoring. Oglejte si ga na spodnji sliki.

factoring - offsite seo

Nenazadnje še ostanejo SEO pravila, ki so posebej prirejena za vsako vrsto optimizacije. Za začetnike (v SEO-tu) je pomembno, da se učenja onsite pisanja in offsite pisanja lotijo vsakega posebej.

Kaj je namen izvajanja offsite optimizacije 

Cilj spletne optimizacije je doseg prvega mesta na Googlu, in to je tudi namen offsite optimizacije.

Primarni spletni strani offsite SEO pomaga tako, da dvigne njen ugled s tem, da jo “promovira.” Ta t.i. “promocija” je preprosto grajenje povezav, čemu na tujem trgu pravijo backlinking.

Če je na nekem sekundarnem spletnem mestu zgrajena povezava na vašo spletno stran, Google to opazi. Ne samo to – zgrajeno povezavo vidi kot “priporočilo.”

Primarna spletna stran s tem pridobi ugled, Googlovo mnenje o njej se še izboljša, to pa se nato kaže tudi v uvrstitvi.

Če ste brali pozorno, lahko opazite, da offsite SEO ne rabite izvajati sami – za vas ga lahko izvajajo tudi drugi …

Kakšne vsebine se promovirajo s offsite SEO | Magus.si – Bolečine v kolenu

Na spodnji sliki vidite primer onsite vsebine, ki se lahko promovira z offsite optimizacijo. Poglejte si dolžino prispevka ter tematiko. Tudi ključna beseda prispevka – Bolečine v kolenu – je generična.

bolečine v kolenu - offsite seo

Kako izvajati backlinking (& vrste povezav)

Za močan in kakovosten offsite SEO morate poznati le 3 vrste povezav:

 • lahke povezave,
 • srednje povezave in
 • močne povezave

Lahke povezave so tiste, ki jih je zgraditi najlažje in najhitreje. Takšno vrsto linka lahko zgradite v 5-10 minutah. Zato ni nobeno presenečenje, da na uvrstitev primarne spletne strani neposredno nimajo nobenega vpliva.

To ne pomeni, da jih je brez pomensko sploh graditi – več o njihovi vlogi bomo povedali v naslednjem poglavju, sedaj pa se posvetimo temu, kako jih zgraditi.

T.i. lahke povezave nastajajo na družabnih omrežjih. Bolj kot je družabno omrežje priljubljeno (in več sledilcev kot imate na tem omrežju), večjo moč bo povezava imela.

Zgradi se s pomočjo objave. Facebook, Twitter in Linkedin so vse družabna omrežja, ki omogočajo deljenje besedilnih objav. Če v eno izmed takšnih vgradite povezavo na primarno spletno stran, bo to postala “lahka” povezava.

Srednje povezave prav tako ne zahtevajo veliko dela, da jih zgradimo – imajo pa že (majhen) vpliv na uvrstitev strani.

Srednje povezave se gradijo s pomočjo komentiranja, in sicer s:

 • forum commenting
 • blog commenting

Vse kar je potrebno narediti, je najti forum ali blog, ter v nek obširnejši komentar vgraditi povezavo na primarno spletno stran.

Spet velja, da bolj kot je forum priljubljen ali blog bran, večjo moč bo povezava imela.

Močne povezave so tiste, ki zahtevajo največ truda in časa. Imenujejo se tudi kontekstualne povezave.

To pa zato, ker so to povezave, okrog katerih je napisan celoten prispevek. Najpogosteje bodo to blog objave. Tu prispevki, v katerih prebivajo “močne”. povezave, lahko štejejo od 600 do več tisoč besed.

Bolj kot je prispevek uspešen (torej, višje kot se bo uvrstil na Googlu), večjo moč bo imela povezava.

Zaradi tega offsite SEO pogosteje cilja na longtail ključne besede. Te so namreč lažje – na njih se je hitreje možno dobro uvrstiti – kar pomeni, da bodo povezave imele veliko moč za uvrstitev primarne strani.

Močne povezave so lahko objavljene v:

 • blog objavi (razni prispevki) ali na
 • domači strani (t.i. home page) neke sekundarne spletne strani

Večjo moč ima povezava, ki je objavljena na domači strani. 

Objavljanje povezav na spletnih straneh katerih lastnik niste vi, imenujemo guest posting.

Najboljša izbira družabnih omrežij za offsite SEO | Paintball-Ljubljana.si – Fantovščina

Na spodnji sliki vidite prispevek Fantovščina iz spletne strani Paintball-Ljubljana.si. Poglejte si ostale spletne platforme, na katera se stran širi. Facebook, Twitter, Tripadvisor, … 

fantovščina - offsite seo

2 pravili backlinkinga, ki ju je potrebno upoštevati, da vas Google ne penalizira

Preden se podate v nevarne vode offsite optimizacije, še pomnite ti dve pravili, povezani z grajenjem povezav:

 • link velocityPred leti se je razvil “market” s povezavami. Spletni trgovci so lahko za nekaj evrov lahko kupili več tisoč “priporočil,” kar pa je Googlovemu algoritmu onemogočilo pravilno delovanje. Od takrat Google spremlja hitrost nastajanja povezav.Če vaša stran nenadoma prejme veliko število povezav, vas bo Google penaliziral tako, da bo stran uvrstil nižje, tistim nastalim povezavam pa odvzel moč.
 • link diversityGoogle prav tako spremlja platforme, kjer te povezave nastajajo. Če nastajajo samo na enem spletnem mestu, Google takoj opazi, da je to nenaravno.Prav zato je potrebno paziti, da gradite tudi “lahke” povezave.

Več o offsite SEO lahko izveste še v spodnjem posnetku: