Osnovne sestavine prehrane za lepoto

Spodaj so opisane osnovne sestavine prehrane za lepoto. Med njimi je v zvezi z lepoto še posebej omenjan msm prah, ki je v zadnjem času, po izkušnjah številnih uporabnikov prepoznan kot mineral lepote.

Osnovne sestavine prehrane za lepotoJedi so sestavljene iz hranilnih snovi, ki jim na kratko rečemo hranila oziroma tudi nutrienti. Nutrienti so snovi, ki jih naš organizem potrebuje za življenje.

Osnovne sestavine prehrane za lepoto

Delimo jih v dve skupini:

Energijska hranila:

Njihova naloga je dajanje energije organizmu, prav tako pa sodelujejo pri gradnji in obnovi organizma. To so:

ogljikovi hidrati ali glucidi,

maščobe ali lipidi,

beljakovine ali proteini,

naravno, organsko žveplo

Neenergijska hranila:

Potrebna so za prebavo in presnovo energijskih nutrientov. Nekatera služijo tudi kot katalizatorji številnih kemičnih reakcij v našem telesu. To so:

balastne snovi (vlaknine),

minerali,

oligoelementi,

vitamini,

voda.

ZAKAJ POTREBUJEMO MSM PRAH in V KATERIH ŽIVILIH GA NAJDEMO?

Poglejte spodnji video:

Beljakovine so organske snovi živalskega ali rastlinskega izvora. So sestavni del strukture celične zgradbe organizma. Vsaka celica v našem telesu vsebuje in potrebuje beljakovine. So življenjsko pomembne v prehrani človeka. Energijska vrednost je 4 Kcal na en gram.

Beljakovine živalskega izvora najdemo v mesu in mesnih izdelkih, drobovini, ribah, školjkah, mehkužcih, v jajcih, ter v mleku in mlečnih izdelkih.

Beljakovine rastlinskega izvora najdemo v soji, algah, oreških, v žitaricah in stročnicah.
Beljakovine so sestavljene iz aminokislin. Med prebavljanjem se beljakovine razgrajujejo v preprostejše sestavine aminokisline. Ko v našem telesu aminokisline pridejo v celice, se spet preoblikujejo v beljakovine. Nekatere aminokisline lahko telo proizvaja samo (neesencialne aminokisline), druge pa moramo vnesti s hrano (esencialne), ker jih telo samo ne more proizvajati.
Vnos beljakovin v organizem je potreben: za tvorbo novega tkiva in obnavljanje poškodovanih celic; za tvorbo hormonov in encimov; za vzdrževanje acido-baznega ravnotežja v krvi; kot izvor energije, če je potrebno; za vzdrževanje mišične zgradbe; za tvorbo žolčnih kislin… Pri človeku se le v izjemnih primerih koristijo kot vir energije.
Potrebe po beljakovinah so pri vsakem človeku drugačne. Odvisne so med drugim tudi od starosti, velikosti, teže, od telesne aktivnosti… Čim mlajši in težji je človek, več jih potrebuje.

Preberite več: Omega3.si – msm prah