Znamke pametnih telefonov na slovenskem trgu – katere znamke prihajajo in katere se poslavljajo?

Znamke pametnih telefonov se v zadnjih letih na slovenskem trgu kar pogosto menjavajo. Na našem trgu so sicer dobro zasidrane nekatere znamke kot sta Apple in Samsung, ostale znamke pa se kar pogosto izmenjujejo. Čeprav je v zadnjih letih prodaja pametnih telefonov močno upadla, so na slovenski trg vstopile nove znamke kot so Vivo, Realme, OnePlus in povratnik Nokia.

Nove znamke na slovenskem trgu

OnePlus

OnePlus je priznana blagovna znamka, specializirana za proizvodnjo visokokakovostnih pametnih telefonov. Ustanovljeno je bilo leta 2013 s sedežem v Shenzhenu, na Kitajskem. OnePlus se je hitro uveljavil kot pomemben igralec na trgu pametnih telefonov s svojo predanostjo inovacijam, zmogljivosti ter odzivnostjo do uporabniških potreb.

OnePlus je znan po svojem sloganu “Never Settle” (Nikoli se ne zadovoljite), ki izraža njihov cilj, da ponudijo izjemno uporabniško izkušnjo s poudarkom na hitrosti, zmogljivosti in sodobnem oblikovanju. Podjetje je zasnovano na temeljih skupnosti, kjer poslušajo povratne informacije uporabnikov in skupaj z njimi razvijajo svoje izdelke.

telefon OnePlus

OnePlus pametni telefoni so znani po svojih visokih specifikacijah, močnih procesorjih, velikem pomnilniku in zmogljivi bateriji. Imajo tudi napredne zaslone z visoko ločljivostjo in tekočim prikazom. OnePlus se ponaša tudi s svojim OxygenOS, ki je njihov prilagojen operacijski sistem, zasnovan na osnovi Androida. Ta operacijski sistem ponuja izboljšane funkcije, intuitiven uporabniški vmesnik in hitro odzivnost. Tako kot konkurenca tudi znamka OnePlus pod svojo znamko ponuja različne polnilce za telefon, kable, slušalke in zaščitne ovitke.

OnePlus znamka postaja v naših krajih vedno bolj znana, za enkrat pa je na slovenski trg dala le nekaj telefonov. Trenutno lahko na policah slovenskih operaterjev in drugih prodajalcev  najdete njihove telefone: OnePlus Nord, OnePlus Nord 2T, OnePlus Nord N10 5G, OnePlus 7T, OnePlus 9 in OnePlus 9 Pro. So pa vsi našteti telefoni zelo podobni telefonom znamke Oppo, saj sta obe znamki last istega lastnika BKK Electronics in zato naj bi obe znamki snovala ista ekipa. Pod okriljem podjetja BKK Electronics pa je tudi znamka Vivo, ki si po novem prav tako utira pot na naš trg.

Vivo

Vivo je blagovna znamka, ki se osredotoča na proizvodnjo pametnih telefonov in drugih elektronskih naprav. Podjetje Vivo je kitajski proizvajalec, ustanovljen leta 2009, in je eno izmed vodilnih podjetij na področju pametnih telefonov v Kitajski ter ima tudi mednarodno prisotnost.

Vivo se ponaša z inovativnostjo in uporabo naprednih tehnologij v svojih izdelkih. Njihovi pametni telefoni so znani po elegantnem oblikovanju, zmogljivi strojni opremi in vrhunski kakovosti fotografij. Vivo je znan po razvoju tehnologij, kot so napredni fotoaparati, zmogljiva baterija, visokokakovostni zasloni in številne druge funkcije, ki izboljšujejo uporabniško izkušnjo.

telefon Vivo

Ena od njihovih prepoznavnih funkcij je tudi popolno brezhibno zasnovan zaslon, ki ima minimalne robove in izrezov ter zagotavlja izjemno vizualno izkušnjo. Vivo je med drugim razvil tudi tehnologijo za hitro polnjenje, ki omogoča, da se pametni telefoni napolnijo v zelo kratkem času.

Poleg pametnih telefonov Vivo proizvaja tudi druge elektronske naprave, kot so pametne ure, pametne slušalke in druga dodatna oprema, ki dopolnjuje njihov ekosistem izdelkov. Vivo je pridobil precej privržencev po vsem svetu zaradi svojih naprednih tehnoloških inovacij, zmogljivosti in cenovne dostopnosti svojih izdelkov. Vivo je svoje pametne telefone postavil na trg letos in sicer, trenutno lahko kupite modele kot so Vivo X90 Pro, Vivo X80 Lite, Vivo Y35, Vivo Y16, Vivo Y76 in Vivo Y22. S svojimi pametnimi telefoni in drugimi izdelki Vivo ostaja pomembna konkurenčna sila na trgu pametnih naprav.

Realme

Realme je hitro rastoča blagovna znamka, specializirana za proizvodnjo pametnih telefonov. Podjetje Realme je bilo ustanovljeno leta 2018 kot podružnica podjetja OPPO, priznanega kitajskega proizvajalca mobilnih naprav. Od takrat je Realme pridobil prepoznavnost na globalnem trgu s svojo filozofijo ponujanja visokokakovostnih in cenovno dostopnih pametnih telefonov. Znamka Realme je namreč hčerinska družba kitajskega konglomerata BKK Electronics, ki je bil na slovenskem trgu prej že prisoten prek znamk OnePlus in Oppo.

Realme se osredotoča na zadovoljevanje potreb mlajših generacij in digitalno povezanih uporabnikov. Njihovi telefoni so znani po svoji visoki zmogljivosti, sodobnem oblikovanju in naprednih funkcijah, ki jih ponujajo po konkurenčnih cenah.

Blagovna znamka Realme je na Slovenski trg vstopila leta 2022, ko jih je kot prvi pri nas ponudil operater Telemach. Prvi Realme telefoni, ki so bili pri nas v prodaji so Realme C3, Realme 6, Realme 6 Pro in Realme X50 Pro. Vsi zgoraj omenjni telefoni imajo sistem Android 10 s preobleko RealmeUI, ki je načeloma čisto vredu, a po drugi strani ne prinaša kakšne vidne novosti, ki je sicer v osnovnem Androidu ne bi poznali. Trenutno pa je na našem trgu, na voljo vedno več telefonov znamke Realme. Trenutno so najbolj vroči modeli Realme 9, Realme 9 Pro+, Realme GT2 Pro in Realme GT Neo3. Za slednje telefone je pri ponudniku Chameleon na voljo že kar nekaj dodatne opreme, kot na primer ovitki za telefon, torbice in zaščitna stekla.

telefon Realme

Realme se je s svojo kombinacijo visoke zmogljivosti, privlačnega oblikovanja in dostopnih cen hitro uveljavil kot priljubljena izbira med uporabniki, ki iščejo kakovostne pametne telefone po konkurenčnih cenah. S svojimi inovacijami in zavezanim pristopom k uporabniški izkušnji Realme nenehno izboljšuje svojo prisotnost na trgu pametnih naprav.

Nove znamke na trgu mobilne telefonije, kot so Vivo, Realme in OnePlus, prinašajo inovacije in edinstvene funkcije v svoje pametne telefone. Ko gre za zaščito teh naprav, uporabniki iščejo najboljše ovitke za telefone, ki zagotavljajo visoko kakovostno zaščito in hkrati dopolnjujejo slog njihovega telefona.

Nokia

Nokia je priznana blagovna znamka, ki je dolgoletna ikona na področju mobilne telefonije. Podjetje Nokia je bilo ustanovljeno leta 1865 v Finski in je skozi desetletja postalo eno izmed najbolj prepoznavnih imen v industriji telekomunikacij. Nokia je bila znana po svojih klasičnih mobilnih telefonih, kot sta Nokia 3310 in Nokia 5110, ki so postali simbol zanesljivosti in vzdržljivosti. Vendar se je blagovna znamka Nokia razvila tudi na področju pametnih telefonov.

Nokia pametni telefoni združujejo sodobno tehnologijo, zmogljivost in prepoznavno nordijsko oblikovanje. Podjetje se osredotoča na zagotavljanje kakovostnih izkušenj uporabnikom, varnost podatkov in trajnostno zasnovo. Poleg tega Nokia pametni telefoni pogosto vključujejo napredne funkcije, kot so vrhunske kamere, visokokakovostni zasloni, zmogljivi procesorji in dolgotrajna baterija. Blagovna znamka Nokia se tudi osredotoča na zagotavljanje vrhunskega zvoka in sodobnih tehnologij povezljivosti, kot sta 5G in NFC.

Nokia je bila več kot desetletje vodilni proizvajalec mobilnih telefonov na svetu, vendar pa je nato začela zaostajati za vse bolj ostro konkurenco na hitro rastočem trgu pametnih mobilnih telefonov. Vrnitev pametnih telefonov Nokia se je sicer zgodila že pred časom in sicer leta 2017. Sprva so nase opozorili z medijskim pompom okoli prenove nekoč kultne Nokie 3310. Potem pa so v ponudbo dali tudi modele kot so Nokia 5, Nokia 6 in Nokia 8. Šlo je za pametne telefone z Androidom in zaslonom na dotik, ki za zmerno ceno ponudijo prav dobre rezultate.

telefon Nokia

Potem pa je za nekaj let prodaja telefonov Nokia počasi spet zamrla na našem trgu. Leta 2022 pa je HMD Global, lastnik blagovne znamke Nokia, napovedal prihod novih pametnih telefonov Nokia. Na našem trgu so trenutno v prodaji telefoni Nokia kot so Nokia G21, Nokia X20, Nokia G50, Nokia X20 in Nokia XR20. Čeprav prodaja teh telefonov na našem trgu ne cveti je Nokia ohranila svoj ugled zanesljivosti in kakovosti v svetu mobilne telefonije ter se prilagajala spreminjajočim se potrebam uporabnikov. S svojimi pametnimi telefoni Nokia še naprej gradi na svoji dediščini in se osredotoča na inovacije, varnost in odlično uporabniško izkušnjo.

Znamke ki so zapustile slovenski trg

Sony

Priznani japonski proizvajalec Sony je zmanjšal svojo prisotnost na slovenskem trgu pametnih telefonov. To je deloma posledica povečane konkurence na trgu pametnih telefonov in težav s prodajo. Sony se je odločil, da se osredotoči na druge dele poslovanja, kot so televizorji, fotoaparati in igralne konzole. Sicer podjetje Sony še vedno proizvaja pametne telefone, ki pa niso tako popularni in zaželeni, da bi jih prodajali tudi slovenski prodajalci in operaterji.

Sony Ericsson

Sony Ericsson je bil nekoč zelo priljubljen proizvajalec mobilnih telefonov, zlasti na področju glasbe in fotografije. Znamka je bila ena izmed pionirjev mobilne telefonije in je bila takrat ena izmed vodilnih na trgu. Vendar so se soočili s težavami pri prehodu na pametne telefone. Kasneje se je Sony Ericsson preimenoval v Sony Mobile Communications in se še naprej ukvarja s proizvodnjo pametnih telefonov, vendar so se zaradi močne konkurence soočili s težavami na trgu.

HTC

HTC je bil nekoč priznan proizvajalec pametnih telefonov, ki je bil znan po svojem inovativnem oblikovanju in kakovosti izdelave. Vendar so se soočili z močno konkurenco drugih proizvajalcev, kot sta Samsung in Apple. Zaradi upada prodaje in finančnih težav je HTC prenehal z aktivno proizvodnjo pametnih telefonov, čeprav so ohranili prisotnost na trgu z drugimi elektronskimi izdelki.

LG

Južnokorejski proizvajalec LG je leta 2021 sprejel odločitev o prenehanju proizvodnje pametnih telefonov in umiku s trga. Ta odločitev je bila posledica dolgoletnih finančnih težav in nekonkurenčnosti na trgu pametnih telefonov. Kljub temu pa je LG še vedno prisoten na slovenskem in svetovnem trgu z drugimi elektronskimi izdelki, kot so slušalke, televizorji in gospodinjski aparati.

BlackBerry

telefon BlackBerry

BlackBerry je bil nekoč priljubljen zaradi svoje robustne varnosti in fizične tipkovnice. Vendar pa so zamujali pri prehodu na dotik občutljive zaslone in operacijski sistem Android. Zato so izgubili tržni delež in se niso uspeli konkurenčno prilagoditi novim trendom na trgu pametnih telefonov. V zadnjih letih je BlackBerry prenehal s proizvodnjo lastnih telefonov, vendar je njegova blagovna znamka še vedno prisotna v industriji z licenčnimi telefoni.

Motorola

Motorola: Motorola je bila nekoč priznana blagovna znamka mobilnih telefonov, ki je bila znana po svoji inovativnosti in ikoničnih modelih, kot je Motorola Razr. Vendar so se soočili s težavami pri prehodu na pametne telefone in se niso uspeli ustrezno konkurenčno prilagoditi novim trendom in tehnologijam. To je privedlo do zmanjšanja tržnega deleža in težav pri ohranjanju prodajne uspešnosti. Vendar pa se je Motorola nato preoblikovala in prilagodila ter se uspešno vrnila na svetovni trg pametnih telefonov. Ni pa se ji uspelo vrniti na slovenski trg pametnih telefonov oziroma se mogoče niti niso poskušali vrniti, glede na majhnost trga.

Če ste ravno v nakupu novega telefona, pa vam bo v pomoč naslednji članek: Najboljši telefoni leta 2023

Na trgu mobilnih telefonov v Sloveniji se znamke redno izmenjujejo zaradi dinamičnosti in konkurence na tem področju.

Dejavniki, ki vplivajo na izmenjavo znamk

Tehnološki napredek

Neprestan tehnološki napredek na področju mobilnih telefonov vodi k uvajanju novih funkcij, zmogljivosti in oblik. Znamke, ki uspejo slediti najnovejšim trendom in inovacijam, imajo večjo možnost pridobiti tržni delež. To lahko vodi k izmenjavi znamk na trgu, saj se uporabniki nenehno zanimajo za nove in izboljšane telefone.

Konkurenca

Trg mobilnih telefonov je zelo konkurenčen, zato se znamke nenehno trudijo pritegniti uporabnike s konkurenčnimi izdelki. Podjetja se borijo za pozornost potrošnikov z različnimi marketinškimi strategijami, popusti, promocijami in drugimi privlačnimi ponudbami. Konkurenca med znamkami pogosto vodi k izmenjavi priljubljenosti in prodaje na trgu.

Potrošniške preference

Potrošniki imajo različne preference in pričakovanja glede mobilnih telefonov. Nekateri dajejo prednost določeni znamki zaradi kakovosti, zanesljivosti ali funkcij, medtem ko drugi iščejo najnovejše in najbolj inovativne izdelke. Sprememba potrošniških preferenc lahko vodi k premiku priljubljenosti znamk na trgu.

Distribucijski dogovori

Sodelovanje med znamkami mobilnih telefonov in lokalnimi distributerji je pomembno za njihovo prisotnost na trgu. Dogovori o distribuciji, marketinške strategije in prodajna mesta lahko vplivajo na razpoložljivost določenih znamk in njihovo izmenjavo na slovenskem trgu.

Slovenski trg mobilnih telefonov je živahen in dinamičen, zato je običajno videti izmenjavo znamk glede na spremembe v potrebah potrošnikov, konkurenčnost in napredek na področju tehnologije. Uporabniki imajo običajno dostop do široke izbire znamk in modelov mobilnih telefonov, kar spodbuja inovacijo in konkurenco na tem področju.

Preberite si še:

Kako izvedeti kateri model telefona imam?

Kako odstraniti praske z zaslona vašega telefona?

VIRI:

(1) – XDA-developers

(2) – GSM arena

(3) – Tom’s Guide