Kakšne koristi nam prinaša beljakovinsko živilo spirulina


Kakšne koristi nam prinaša beljakovinsko živilo spirulinaSpirulina je modrozelena klorofilna alga, iz katere proizvajajo prehransko dopolnilo spirulina v prahu, kapsulah, prašku ali tabletah. Poznamo jo predvsem po tržnem imenu, čeprav prehranska dopolnila izdelujejo iz več vrst alg. Za predelavo sta najbolj primerni algi Spirulina platensis in Spirulina maksima. V nadaljevanju članka si poglejmo kakšne koristi nam prinaša beljakovinsko živilo spirulina.

Ali veste kakšne koristi nam prinaša  beljakovinsko živilo spirulina?

Na tržišču je najbolj priljubljena Spirulina  iz ekološke pridelave z veliko vsebnostjo beljakovin, ki jo lahko kupimo kot prehransko dopolnilo, v prahu, kapsulah ali tabletah.spirulina v prahu

Ta čudovita alga spada med enocelične modro zelene cepljivke in ima izredno enostavno zgradbo. Uspeva v toplem podnebju in alkalnih ali slanih vodah, ki imajo visok pH.

V tako sterilnem okolju večina organizmov ne preživi, a spirulina že 3,6 bilijone let kljubuje spremembam na planetu in nas že od takrat pomaga oskrbovati s kisikom. Kot zanimivost naj omenimo, da so to izredno hranljivo algo vključili v prehrano astronavtov v NASI.

Glavne značilnosti spiruline iz ekološke pridelave

Spirulina se ponaša se z visoko vsebnostjo naravnega vitamina B12, kar je ključnega pomena, saj je ta vitamin  v prehranskih dopolnilih običajno v sintetični obliki.

Običajna hranilna vrednost na 100 gramov spiruline je 289 kcal, vsebuje okoli 8 gramov maščob, ki se porazdelijo 2,7 grama na nasičene maščobe,0,7 grama mononenasičene in 2,1 gram na polinenasičene maščobe.

spirulina uporaba

Prehransko dopolnilo spiruline, ki je ekološko pridelano, naj ne bi vsebovalo glutena in laktoze, ter je primerna za vegane.

Pri uživanju spiruline, moramo vedno spiti veliko tekočine, strokovnjaki priporočajo minimalno 3 dcl na 10 kg telesne teže dnevno. Tako se bo lahko telo lažje prečistilo.modro zelena klorofilna alga

Vsebuje okoli 1.048 mg natrija, 1,363 mg kalija in 24 gramov ogljikovih hidratov. 3,6 gramov najdemo prehranskih vlaknin, 57 gramov beljakovin in 3,1 gram sladkorjev.

Resnično pomembno v spirulini  je 62% aminokislin in esencialne maščobne kisline omega 3 in omega 6. Seveda ne smemo pozabiti vitamin E, B6, B12 in minerale cink, baker, železo in mangan. Pomembno vlogo ima tudi klorofil in karoteni.

Spirulina platensis in Spirulina maksima sta najpogosteje predelani algi iz vrste spirulina in imata okus in vonj po morski travi.

Zelena  barva je posledica klorofila, medtem ko ji modro barvo daje fikocianin v celični strukturi. spirulina koristiIme spiruline izhaja iz latinske besede spiralo, saj ima v  idealnih toplih razmerah nekje med 35 in 40 stopinjami, vedno spiralno obliko. Če se temperature spustijo, se spirulina zravna, ko se otopli, pa spet zavzame spiralno obliko.

V kakšni obliki poznamo prehranska dopolnila iz alg?

Najpogosteje prehranska dopolnila iz alg uvažamo iz Kitajske. Uvozniki so zavezani, da preverijo, če so alge resnično gojene v naravi in odmaknjeno iz velikih onesnaženih mest.

Ti pogoji so potrebni, če želi prodajalec pridobiti evropski certifikat Evrolist. Ta certifikat pomeni, da je ECO in da je najmanj 95% sestavin v izdelku kmetijskega izvora in ekološko pridelano. Pridobitev  certifikata je pogosto lahko težava za prodajalce, saj morajo izpolnjevati izredno stroge evropske predpise.spirulina tablete

Na deklaraciji morajo biti označeni vsi podatki, ki jih zahteva zakonodaja. V zadnjih letih lahko tako tudi v Sloveniji na izdelku preberemo opozorilo, kadar je izdelek pakiran v prostorih, kjer so prisotni oreški, žita ali semena.

To je izredno pomemben podatek, saj je veliko posameznikov alergičnih na žitarice in semena, posebej alergija na oreščke je lahko tudi usodna, če jo nehote zaužije oseba, ki je alergična.

Zraven spiruline v prahu iz ekološke pridelave priporočamo tudi naslednja prehranska dopolnila, ki so cenjena predvsem zaradi velike vsebnosti antioksidantov, vitaminov, mineralov in vlaknin:

goji jagode uporaba

Vsa prehranska dopolnila so predelana ekološko in so primerna za vegetarijance in ljudi, mi so občutljivi na gluten in laktozo.

Uporaba spiruline iz ekološke pridelave

Priporočeno uživanje alge spiruline je odvisno v kakšni obliki jo jemljemo. Kadar smo se odločili za prehransko dopolnilo v tabletah, potem vzamemo eno zjutraj in eno zvečer, kar pomeni 2 grama spiruline. (A)modro zelena alga spirulina

Dnevno ne smemo zaužiti več kot 10 gramov spiruline! Zraven moramo piti veliko tekočine, strokovnjaki svetujejo najmanj tri kozarce na 10 kg telesne teže. (C) (D)

Prehransko dopolnilo v obliki prahu zamešamo v vodo ali smoothie, od 5 do 10 gramov porazdelimo čez cel dan.

Uporabljeno besedilo : Kakšne koristi nam prinaša beljakovinsko živilo spirulina